Mark Hamill menti meg a magyar filmipart?

2011.05.05. 07:30

Talán már idén elindulhat a 2007 óta minimálbüdzséből készülő, Sorsvonalakról Thelomerisre átkeresztelt, első magyar steampunk sci-fi forgatása. Hatvani Balázs író-rendező ráadásul leigazolta a stábba minden idők leghíresebb Jedi lovagját, Mark Hamillt. A Thelomeris producerei, Kiss Levente és Gulyás Zsuzsa az Aréna moziban tartott sajtótájékoztatón mutatták be Mark Hamill magyar scifi-rajongóknak küldött üzenetét:

Az 59 éves színész triplán geekcsalogató név a filmek, képregények és konzoljátékok szerelmeseinek. Luke Skywalker legendás fénykardozásai után ugyanis ő lett a Warner-birodalom örökös Joker-hangja a kultikus Batman-rajzfilmsorozattól az Arkham-játékokig. Emellett társíróként jegyzi a The Black Pearl című képregényt, amiből saját maga akar filmet forgatni 2012-re.

Az Aréna moziban levetített Thelomeris-werkvideó alapján igen lelkesnek tűnő Hamill nemcsak creative consultant kretidet kapott a film stáblistáján, ő játssza majd a magyar steampunkmozi orwelli metropoliszának egyik legkülönösebb lakóját, egy Stranger nevű fickót. És hogy miről szól maga a film? A rendező által csak "gyártásközi sajtótájékoztatónak" nevezett eseményen ezt a szinposzist olvashattuk:

"Thelomerisben, ebben az ismeretlen eredetű, titokzatos metropoliszban mindenki csakis azért dolgozik, hogy a hatalmas Óragyár folyamatosan működjön, és gyártsa az óraszerkezeteket. Senki nem tudja miért, mi célból készül ennyi óra, és hová is kerülnek azután, hogy elkészültek. Az emberek közösen élik meg a mindennapokat a napfénytől elzárt, sötét utcákon, ahol gigantikus épület-monstrumok tornyosulnak az ég felé. A szabad akarat már régen beleveszett a hideg sötétségbe, ami rátelepedett a városra.

A Gyár vezetője, egyben a város egyik leghatalmasabb embere úgy dönt, itt az ideje átírni Thelomeris egyhangú történetét, és befejezni a titokzatos, céltalan munkákat, amik csak elvonják az itt élők szabadon felhasználható energiájának utolsó szikráit is. Azonban a Gyár leállításakor sötét, nem evilági erők ébrednek fel évezredes álmukból, és már nem csak a város a tét, hanem maga a Sors és az Idő is."

Azt már 2007-ben is tudtuk, hogy az Óragyár urát Dörner György alakítja. Hatvani Balázsék már évekkel ezelőtt leforgatták angolul a jeleneteit, bár a rendező csak most vallotta be: "5 évvel ezelőtt álmomban sem gondoltam volna, hogy egyszer zöld háttér előtt látom ugrálni Dörner Györgyöt".

"Bizarr gondolat, hogy az ember az idővel üzletel, ami elvileg végtelen és örök. Pont ez fogott meg ebben a filmben" - mesélte Bruce Willis magyar hangja még 2008-ban, az Indexnek adott interjújában, ahol azt is hozzátette, kezdettől fogva tudta, hogy nem az akkor még Sorsvonalak címen futó sci-fi gázsijából fog luxusvillát venni. A Thelomeris egyébként más kultikus szinkronhangokat is felvonultat majd, ha egyszer végre elkészül: láthatjuk és hallhatjuk majd Rudolf Pétert, Kerekes Józsefet, Viczián Ottót és a 2007-ben elhunyt Szakácsi Sándort is.

A film zenéjét, amit a trailert és storyboard-oldalakat felvonultató, erődemonstráló werkfilmekben is aláfestésként használt a stáb, Gulya Róbert szerezte (Made in Hungaria, 9 és 1/2 randi). Hatvani egyébként Mark Hamill után olyan ifjúkori kedvenceivel is tárgyal a vendégszereplésről, mint az Alien-széria Bishopja, Lance Henriksen, a Vissza a jövőbe dokija, Christopher Lloyd és a Scully ügynök karaktrével egybeforrt Gillian Anderson.

Miből fizetnek ki ennyi másodvonalbeli sztárt?, tettük fel a kérdést, de a rendező nem említett konkrét összegeket: "A Thelomeris nem fog többe kerülni, mint egy átlagos magyar játékfilm". Mi persze tudjuk, hogy ez nagyjából 200 millió forint szokott lenni, Hatvaniék viszont kifejezetten büszkék arra, hogy pályatársaikkal ellentétben nem álltak sorba MMKA-támogatásért. "Öt éve a saját pénzünket költjük, és folyamatosan keressük a befektetőket, szponzorokat, mert azért kell a biztos anyagi háttér és a komoly koprodukciós partner."

A rendező és a Lucas pénzéből épült, önfenntartó farmként működő Skywalker Ranchet megjárt producerek egyébként új szemléletmódot akarnak hozni ezzel a magyar filmgyártásba. "Nem fekete-fehér filmet akarunk forgatni, ahol egy bajszos ember hegedűszóra haldoklik, hanem olyan filmet, amit te is, én is, és a sci-fi rajongók is szívesen megnéznének." Megtudtuk azt is, hogy a cél a hazai és külföldi moziforgalmazás, és ennek érdekében a látványvilág terén is odateszi magát a stáb. A film 80 százaléka CGI lesz, azaz az élő színészek mögé digitálisan raknak rozsdás és fullasztó városi díszletet:

A film a jelenlegi ütemterv szerint 2011 végére, 2012 elejére készülne el. Hátra van 27 napnyi forgatás budapesti és New York-i helyszíneken, de ezt még nagyban befolyásolja az, hogy a Mark Hamill mellé betárazott húzónevek hogyan fognak ráérni, ha vállalják egyáltalán a felkérést. Hatvani Balázs mindenesetre nyugodt. "5 éve forgatjuk a filmet, de nem aggódok - mondta még a sajtótájékoztatón - Peter Jackson is 7 évig készült a Gyűrűk Urára, én pedig nem szeretnék az akciós konténerek aljára dobált, leárazott B-filmek között kikötni."