Botrány a filmszemlén a Dumafilm miatt

2011.05.06. 15:59

Fábry Sándor egy péntek reggeli levelében személyiségi okokra hivatkozva arra kérte a filmszemle szervezőit, hogy vegyék ki a programból a Dumafilm című dokumentumfilmet, mert az nem az eredeti koncepció szerint valósult meg. A filmben egyébként régi barátaival, Dettre Gábor filmrendezővel és Heller Gábor forgatókönyvíróval vitázik arról a 2010-es választások környékén, hogy miért szokta szidni Gyurcsány Ferencet a műsorában, és miért lettek újra népszerűek a rendszerváltás előtti rezsim emberei.

Az eredetileg május 6-án, pénteken 17:15-re és 21:30-ra a Corvin moziba meghirdetett vetítések elmaradnak. A film rendezője, Szomjas György, a producer, Huszár Viktor és Dettre Gábor 17 órakor beszéltek az események hátteréről a Corvin mozi kávézójában.

Íme Fábry levele:

Tisztelt Szemletanács!
Tisztelt Elnök Úr!
Kedves Gábor!

Értesítelek, hogy a szemlére nevezett, közreműködésemmel készült Dumafilm című „alkotás” bemutatásához soha, semmilyen formában nem járultam hozzá, sőt, annak bemutatását, illetve forgalmazását erősen tendenciózus jellege miatt, többször, szóban, illetve írásban megtiltottam.
A film producere, Huszár Viktor ennek ellenére ez év május 4-én az Uránia moziban bemutatta, illetve a szemlére nevezte.
Kérlek, miután a film helyzete abszolút jogsértő, aki bemutatja, úgy szintén jogot sért, ezért a Dumafilmet a szemle programjából törölni szíveskedjetek.

A Dumafilm rendezője, Szomjas György és a producer, Huszár Viktor az alábbi sajtóközleménnyel reagáltak:

A május 4-én nagy sikerrel bemutatott Dumafilm című produkciónk filmszemle vetítéseit Fábry Sándor, az egyik főszereplő, jogi képviselője útján, a szemlebizottsághoz eljuttatott levelében letiltotta, arra való hivatkozással, hogy a film nem az eredeti koncepció szerint valósult meg. Ezt mi határozottan cáfoljuk és cáfolja ezt magának Fábry Sándornak a forgatás során tanúsított és a filmben látható magatartása is. A film munkavetítése után Fábry Sándor kérte három mondat kivágását és tanúk előtt kijelentette, hogy „egyébként a film részemről rendben van”. A kért módosításokat természetesen megtettük. (...) Fábry Sándor magatartását érthetetlennek, ellenségesnek és sérelmesnek tekintjük, ami ellen tiltakozunk.

Update:

Dettre Gábor szerint a Dumafilm száz százalékig abban a szellemben született meg, ahogy azt Szomjas György elgondolta. A felvételek jó hangulatúak voltak. Mint utóbb kiderült, "Fábry, mint már annyiszor az életben, valószínűleg azt gondolta, hogy nem esik majd szó a problémákról. Amikor látta, hogy azokról is beszélünk, megsértődött" - mondta az MTI-nek. "Ki akart vágatni egy részt a filmből, azt amiben megfogalmaztam egykori szakításunk lényegét. Neki küldött levelemben valahogy úgy fogalmaztam: "rasszista, gyűlölettel teli attitűdöd, ami sajátod, megrontja az ember lelkét, amire nincs szükségem" - idézte fel.

Az alkotók leszögezték: Fábry Sándor tanúk előtt jelentette ki, hogy ha kivágják ezt a részt, részéről zöld lámpát kap a produkció. Mint Szomjas György felidézte: természetesen a kifogásolt részt eltávolította a filmből, Fábry azonban később újabb és újabb kifogásokkal állt elő. Dettre szerint "semmi emberileg elfogadható indokot nem hozott fel, csak nevetséges, hiúsági kérdésekre hivatkozott". A személyiségi jogok tiszteletben tartása miatt levettük a filmet a műsorról, de a produkció polgári pert fontolgat - fűzte hozzá Dettre.

Update 2:

Fábry Sándor a Heti Válasznak az ügyről azt mondta, Szomjas Györgynek többször is jelezték a barátaival, hogy az erőltetett mindennapi politizálás a filmnek nem tesz jót. A közvetlenül választások előtt és után folytatott beszélgetések pedig egy év elteltével már senkit sem érdekelnek, vélte Fábry.

Elmondta: „A filmben amúgy semmi titok, semmi olyan politikum nincs, amit sokkal vaskosabban el nem mondtam volna már. Az egész dolgot hozzám méltatlannak, és gyengének tartom. Ezért tiltottam le, nem most, hanem még márciusban."

A további tárgyalásokkal kapcsolatban, hogy mégis visszavonja-e a letiltást, Fábry kifejtette, hogy nincs mit tárgyalni. „Ezek után, hogy azt állítják, hogy én fenyegetőzöm, és próbálnak botrány csinálni, nincs miről tárgyalni. A botrányt ők csinálják, bemutattak egy filmet, aminek a bemutatásához nem volt joguk. És az egész sunyi eljárás, hogy a megkérdezésem nélkül bemutatót terveznek, majd a filmet nevezik a filmszemlére - ez nyilvánvalóan minden további tárgyalás lehetőségét elvágja. A botrányt nem én keltettem, hanem a jogot sértők, akik ezzel az eljárásukkal a civilizált világ minden filmes köréből örökre kizárnák magukat. A sértett fél tehát én vagyok."