Scorsese és von Trier közös filmet forgat

2011.05.13. 09:51

Két filmes legenda, az amerikai Martin Scorsese és a dán Dogma-filmes Lars von Trier talált egymásra a közelmúltban, és ha már így alakult, egy közös dokumentumfilmet is készítenek The Five Obstructions (kb. Az öt akadály) címmel. A projekt egy 2003-as, azonos című film kvázi folytatása lesz. Az első filmet sem egyedül készítette von Trier, honfitársával, Jorgen Leth-szel forgatta.

A dokumentumfilm a filmkészítés rejtelmeibe avatja be a nézőt öt, tipikusan filmes kihívás bemutatásán illetve leküzdésén keresztül. Az eredeti alkotásvan von Trier rendezőtársát instruálja, miközben Leth a The Perfect Human című, 1967-ben készült rövidfilmjét forgatja újra. Az öt új verzió készítése közben von Trier más és más akadályokat gördít Leth elé, az egyikben például csak 12 képkockás jelenetekkel dolgozhatott, a másikat pedig a világ legnyomasztóbb környezetében kellett felvennie.

Scorsese és von Trier ugyanezzel a módszerrel dolgozik majd, de sem a feldolgozandó rövidfilmről, sem a kihívásokról nem szivárgott ki további információ. A bejelentésre Cannes-ban került sor tegnap, annyit azért még elárultak, hogy a forgatás jövőre indul.