no

Végleg bezárt a 111 éves Európa mozi

2011.05.14. 08:05 Módosítva: 2011.05.14. 08:17

Bezárt a Rákóczi úton 1900 óta két teremmel működő Európa mozi, melynek kirakatában jelenleg csak egy koporsó látható "A Mozi élt 111 évet" felirattal. A Budapest Film Zrt.-n keresztül a fővárosi tulajdonban lévő moziépületet 76 millió forintért adta el a fővárosi önkormányzat az Athéné Idegenforgalmi, Informatikai és Üzletemberképző Szakközépiskolának. Csomós Miklós főpolgármester-helyettes korábban "a Budapest Film rendkívül nehéz gazdasági helyzetével" indokolta a döntést.

"2010. januárjától 2010. decemberéig 24 000 vendége volt az Európa Mozinak. Ez, ha nem számoljuk a Titanic filmfesztivált és a többi rendezvényt, csak 700 fővel kevesebb, mint a Toldi mozi éves látogatottsága" - nyilatkozta az Indexnek Gedai Gábor, aki 1990 óta volt az Európa mozi üzemeltetője, és maga is szívesen szervezett volna tematikus filmfesztiválokat, de mivel 2 éve folyamatosan 30 napos felmondási idővel működtette a mozit, nem mert belevágni a szervezésbe. "Sok nagykövetség megkeresett rendezvényekkel, de nem tudtam volna bevállalni. Ezeket jóval 30 nappal az események előtt meg kell szervezni és be kell reklámozni, a tulajdonos viszont bármikor kirakhatott volna minket a moziból - tette még hozzá Gedai. - Így viszont semmilyen eseményt nem tudtam bevonzani, amivel meg lehetett volna emelni a mozi látogatottságát."

Tarlós István főpolgármester egyébként úgy támogatta az Európa bezárását, hogy a Budapest-programban még pont ennek az ellenkezőjéről győzködte a választókat, és a védelmébe vette a fővárosi artmozikat. A Budapest-program 105-106. oldalán ezt írja a Budapest Film Forgalmazó és Moziüzemi Zrt.-ről: „A cég tulajdoni és pénzügyi viszonyai bonyolultak. (…) Mindenképpen szükséges egyszerűsíteni a cég struktúráját. Az elkövetkező évben a cég több moziját el kívánja adni (fővárosi vagyon), ezzel több százmilliós bevételt kívánnak teljesíteni, ezt semmiképpen sem lehet támogatni.”

Ehhez képest a Budapesti Közgyűlés április 6-i, rendkívüli ülésének jegyzőkönyvében ez olvasható: "A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén hozzájárult, hogy eladják az Európa Mozit, nettó 76 millió forintért. A mozi új tulajdonosa az Athéné Idegenforgalmi, Informatikai és Üzletemberképző Szakközépiskola lehet. A városatyák 26 igen szavazattal, két jobbikos képviselő tartózkodása mellett döntöttek az eddig a Budapest Film Zrt. kizárólagos tulajdonában álló ingatlan értékesítésének jóváhagyásáról. Csomós Miklós főpolgármester-helyettes a Budapest Film rendkívül nehéz gazdasági helyzetével indokolta az Európa mozi eladását."