Deppet formába hozta az első női kalóz

2011.05.15. 16:00 Módosítva: 2011.05.15. 17:33

Már nem sokat vártunk a Karib-tenger kalózai című franchise-tól, mert nemcsak mi, de Johnny Depp sem értette mi történik a forgatáson. A Disney lecserélt pár dolgot, hogy bebizonyítsa, tematikus parkja is elég ingergazdag témaanyag ahhoz, hogy négy év kihagyás után sikerfilmet forgassanak belőle. Rob Marshall ötletes kalandfilmet rendezett, de a nagy találat Penélope Cruz volt kalóznőnek. Megnéztük a filmet és a cannes-i sajtótájékoztatót, hogy a május 19-i magyar premier előtt okosabbak legyünk.

A Karib-tenger kalózai, Johnny Depp és társai Penélope Cruzzal megtámogatva Ismeretlen vizeken tértek vissza. A sok szárazföld jót tett a kalózkodásnak.

Katt a szép nőkért és Deppért

A 2007 után visszatérő Karib-tenger kalózai negyedik részére, amit Disneyland tematikus parkja ihletett, hogy áldja meg az ég, lecserélték a rendezőt, Gore Verbinskit, hogy végre új lendületet kapjon a franchise. A Karib-tenger kalózai jó terméke a Disney-nek, még ha Johnny Depp az utolsó részt szidta is, hogy még ő sem értett semmit a forgatás alatt, nem csak a néző.

A Disney-nek minden pénzt megér Johnny Depp (állítólag mindennel együtt 35 millió dollárt), mert mindegyik rész jól hozott: az első 140 millió dollárból készült, csinált 654-et, a második 225-ből készült és 1 milliárd dollár felett hozott, a leggyengébb, a harmadik epizód 300 millióból majdnem elérte az egymilliárdot. Jerry Bruckheimer producernek már van egy forgatókönyve az ötödik részre, Deppnek meg kedve van folytatni, mert újra jó a forgatókönyv és a rendezés. Ez tényleg igaz, újra nézhető a kalózfilm.

Penélope Cruz feldob

Jött Rob Marshall, hogy egy valódi, lendületes kalandfilmet rendezzen sok humorral. Mert a Karib-tenger kalózai negyedik részével nincs különösebb baj, engem nem villanyozott fel, de nem is bosszantott, mint a harmadik rész. Depp maga Sparrow, de ezt tudtuk, Cruz meg mindig jó.

Extrának pedig álljon itt egy kihagyhatatlan kérdezz-felelek: Mi teszi a jó kalózt? A tudatlanság és a konokság, árulta el Johnny Depp, aki Sparrow karakterét Keith Richardsból és Pepe LePewból gyúrta.

A legnagyobb változás talán az, hogy a víz helyett szárazföldön történnek az akciók, kevesebb sötétséggel és elmebetegséggel találkozhatunk (Verbinski lelépett a szívós-depressziós Rangót elkészíteni). A 3D-t igyekeztek kihasználni, van néhány lenyűgöző jelenet, főleg Sparrow londoni menekülése. Egyébként elképesztő hosszúra nyújtott epikus történettel van dolgunk, ahol még sok hableány is felbukkan, sőt egy ki is emelkedik közülük, a szép Astrid Berges-Frisbey. Az első angol nyelvű szerepe volt ez, még fogjuk látni.

Nagyjából mindent lecseréltek, történetvezetést, stílust, csak Johnny Deppet nem, mert ő, ahogy eddig is, nagyon jó a modoros, részeges kalóz szerepében. Az eddigiekkel ellentétben a vízről a szárazföldre, elsősorban Londonba és a dzsungelbe vitte a cselekményt a rendező, aki az eddigi legrövidebb (136 perc), de még így is hosszúnak tűnő részt készítette. Előbbi a film legjobb része, utóbbi meg egy fura Lost-epizódnak felel meg.

Az első fél óra valóban lenyűgözően lendületes, a csilláron ugrálástól, a kardozáson át a zsúfolt londoni utcákig minden van benne. Hőseink megint keresnek valamit, ahogy szoktak, most az ifjúság forrását, ami Feketeszakállnak (Ian McShane tök jó karaktere) kell nagyon. Jack Sparrow legnagyobb baja most Feketeszakáll lánya (vagy nem lánya), akivel valami liezonja is volt közös múltjukban. Ő Angelica, akit Penélope Cruz alakít flörtölve, kihívóan, viccesen, vagyis úgy, ahogy csak ő tudja (néha a húga a testdublőre). Az utazó című filmben Johnny Depp és Angelina Jolie egyáltalán nem volt képes együttműködni, borzalmasak voltak külön-külön és együtt is, kérdéses, volt, mit kezd egymással a két sztár. Cruz okos, flörtölős humora nagyon jól működik a filmben. "Több filmet csinálnék vele, ha hagyná" - mondta nevetve Depp Cruzról.

A kalandos akciójelenetek mellett most a humor is valahogy jobban működik. Judi Denchet fülön smárolja Johnny Depp, Keith Richardsot sokszor fogjuk idézni, ahogy önmagán viccelődik. Geoffrey Rush fantasztikus falábbal is. Nagy találat a Deadwood Swearengenje, Ian McShane, aki bevallása szerint életében először játszik olyan gonoszt, akit még az unokája is megnézhet.

A kémia

Penélope Cruz elmondta, tizenkét éve dolgoztak utoljára együtt Johnny Depp-pel a Betépve című mozin, nagyon tiszteli, nagyon inspiráló és nagyon szabad, de hát ezeket magunktól is elmondhattuk volna, sőt Cruzról ugyanezt szintén (Depp szerint: okos, tehetséges, hűséges barát). Egyes amerikai újságírók szerint egyébként pont egy ilyen színésznő kell Deppnek, hogy újra kedve legyen Jack Sparrow karakteréhez, mert Keira Knightley nem sokat tett hozzá, Cruzzal viszont szuperek együtt. Ez látszik is a moziban, működik a kémia közöttük, ahogy ezt szépen szoktuk mondani.

Két nagyon nehéz dologgal kellett megküzdenie az Oscar-díjas színésznőnek a terhessége mellett a forgatás előtt, alatt: hogyan kell akciójelenetben kardozni, illetve hogyan lehet kibírni nevetés nélkül Deppet. Az Oscar-díj nem változtatta meg a színésznő életét, mondta, mert ugyanúgy hoz döntéseket, ha filmezésről van szó, aminek örülünk. Itt megkérdezték a háromszoros Oscar-jelölt Deppet, hogy reménykedik-e egy Oscarban, mire azt mondta, hogy eléggé otthonosan mozog már a vesztes szerepében.

Oscar-díjas Rob Marshall is, akinek meg kellett tanulnia ekkora stábbal forgatnia, például volt olyan kajálás a forgatáson, amikor 800 főre rendeltek. Forgattak Hawaii-on, Kaliforniában, Londonban és a Karib-tengeren is.

Extrának pedig álljon itt egy kihagyhatatlan kérdezz-felelek: Mi teszi a jó kalózt? A tudatlanság és a konokság, árulta el Johnny Depp, aki Sparrow karakterét Keith Richardsból és Pepe LePewból gyúrta.