Kaurismäki menekültfilmmel érkezett Cannes-ba

2011.05.17. 16:59 Módosítva: 2011.05.17. 17:00

Bár Le Havre című cannes-i versenyfilmjében felcsillan a remény és a bevándorlók közötti összetartás, Aki Kaurismäki finn rendező mégis kritikusan szemléli az európai bevándorlási politikáját. "Óriási a gond" - mondta az 54 éves művész, akinek filmjét kedden viharos ünneplésben részesítették. Kaurismäki szerint az európai országoknak hatalmas problémát jelent a menekültáradat. "Ha a politikusok egyszer elhagynák szállodaszobáikat és kiszállnának Mercedeseikből, talán megoldást lelnének. De úgy tűnik, a valós élet nem érdekli őket" - fogalmazott.

A Le Havre című alkotásban egy Marcel Marx nevű férfi próbál meg barátaival segíteni egy fiatal afrikai fiún. "Én sem találtam megoldást a bevándorlás gondjára, de többre van szükség pusztán annál, hogy pénzt küldenek azokba az országokba, ahonnan a menekültek jönnek" - jegyezte meg a rendező.

Társadalomkritikai elemei ellenére a Le Havre nem dráma, Kaurismäki korábbi munkáihoz hasonlóan ebben a filmben is tetten érhető a művész lakonikus humora. "Minél szkeptikusabbá és cinikusabbá válok, annál lazábbak a filmjeim. Öreg koromra én is laza leszek."