Árpád
-2 °C
4 °C

Lars von Trier: Náci vagyok

2011.05.18. 18:30

Lars von Trier megérti Hitlert, nácinak nevezte magát cannes-i sajtótájékoztatóján, és még Izraelt is kritizálta a világvégéről szóló Melancholia című filmje után. Charlotte Gainsbourgről meg azt állította, hogy csak maszturbálni jön a forgatásra.

A dán rendező szeret sokkolni, most is megtette, mert soha nem politikai korrektségéről volt híres, inkább vicces beszólásairól. "Megértem Hitlert mint embert" - mondta a dán rendező, aki szerint csinált pár rossz dolgot, de mégis látja, ahogy ott ül a bunkerében. Egyébként kiemelte, hogy szereti Albert Speert, a Harmadik Birodalom építészét és munkáit, majd kijelentette, hogy "OK, náci vagyok." Viccesen megjegyezte, hogy "mi nácik szeretjük a nagyszabású dolgokat, és lehet, hogy a következő filmem az Endlösunról fog szólni".

DV957008

"Szimpatizálok vele" - mondta Hitlerről, de hozzátette, ez nem jelenti azt, hogy egyetért a zsidók meggyilkolásával. A depressziójából épp kifelé tartó Lars von Triernek nincs problémája a zsidó közösséggel, de Izraellel a "töke tele van". A hosszúra nyúló és elég kínos gondolatból a következő kérdéssel húzták ki a rendezőt.

A feleség engedte a tetkót

Egyébként Lars von Trier valódi tetoválással érkezett fesztiválra, amit a fotózáskor feltartott  a fotósoknak. Az ujjain látható fuck-feliratról elmondta, hogy a tetoválás valódi, egy filmben tetszett meg neki, de csak a felesége engedélyével csináltatta meg.

Kirsten Dunst
Kirsten Dunst

A Melancholia egy állapotot akar rögzíteni, nem a világ végét, mondta. Egy depressziós időszak után született meg benne a film ötlete, és óva inti a nézőket, hogy megnézzék a filmet, mert nagyon depressziósak lesznek tőle. A forgatás ehhez képest sok örömet hozott: „Számomra a mozi maga a fény, és remélem, hogy filmjeimmel ugyanezt a fényt közvetítem” – azt, amit a mai napig érez Tarkovszkij műveit nézve, aki Antonioni és Bergman mellett a legkomolyabb hatást jelentette a Melancholia készítése közben is.

Charlotte Gainsbourg csak maszturbálni akart

Von Trier azt is elmesélte, hogy a film megjelenésekor nem ismert rá saját művére. A producernek azt mondta, reméli, ez nem az ő filmje. "A sajtófotókat és az előzetest látva az volt a benyomásom, hogy ez olyan, mint bármilyen más film, és nem olyan, amit sajátomként látni szeretnék.”

Lars szerint legutóbbi filmjei a nőkről szólnak, azzal, ahogy megküzdenek a nőiség állapotával.

Charlotte Gainsbourg
Charlotte Gainsbourg

„Charlotte Gainsbourg csak akkor jött el forgatni velem, mikor sok maszturbációs jelenetet ígértem neki. Azokat aztán persze kivágtuk, mert nem voltak fontosak a sztori szempontjából. - Most már sokkal jobban ismerem Charlotte-ot, minden egyes nézőpontból” – mondta a rendező, és talán megint csak viccelt. Következő filmje a tervei szerint egyébként hardcore pornó lesz, és 3-4 óra hosszú, méghozzá a két színésznő külön kérésére.

Stellan elmondta, hogy Lars mindig nagyon szabadjára engedi színészeit, nagy teret enged a kreativitásuknak. Charlotte ezt úgy fogalmazta meg, hogy „Lars soha nem válaszol egyetlen kérdésemre sem – akár a karakterrel vagy a forgatókönyvvel kapcsolatban. De én szeretem ezt a sötétben tapogatózást.”

Egyetlen kérdés volt, amire von Trier határozottan azonnal rávágta a választ, mégpedig hogy esélyes-e a film az Arany Pálmára. „Óóó, igen. Ó, igen.” – ismételte a hallgatóság nagy derültségére. Végül, hogy miért nem csinál végre vígjátékot, mikor az életben kifejezetten vicces, azt mondta: „mert a vígjátékaim is melankolikusra sikerülnének. A Melancholia valójában vígjátéknak indult.”

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?