Polanski- és Cronenberg-filmekkel nyit a Velencei filmfesztivál

2011.05.18. 14:06

Ugyan az olasz fesztivál nyitónapja még odébb van (augusztus 31.), de a szervezők most, a Cannes-felhajtás kellős közepén jelentették be a világ legrégebbi filmfesztiváljának pár versenyfilmjét. Az idén 68. alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál igen erős mezőnnyel zárja a nyarat, náluk mutatják be Roman Polanski Carnage (Öldöklés) című filmjét, amiben két házaspár azért ül össze, hogy megbeszéljék a gyermekeik délelőtti balhéját, de az este váratlan fordulatot vesz.

Roman Polanski
Roman Polanski

David Cronenberg A Dangerous Method című filmjét nevezte a versenybe, ebben Carl Jung és Sigmund Freud kapcsolatát, és a pszichoanalízis születésének történetét ismerhetik meg a nézők. Alekszandr Szokurov Man of Power (A hatalmasok) ciklusának negyedik, záródarbja, a Faust is látható lesz Velencében.

Úgy tűnik, Steven Soderbergh két filmjét is benevezik a fesztiválra, a Contagion című akcióthrillert, amiben Kate Winslet és Matt Damon igyekszik megakadályozni valami halálos vírus elszabadulását, illetve a Haywire című filmjét - ebben egy elárult kommandós áll bosszút feljebbvalóin.

Steven Spielberg sem marad ki a jóból, és két filmjét viszi Velencébe. A War Horse című rendezésében egy Joey nevű fiatalember keresi a lovát az I. világháborút követően, a The Adventures of Tin-Tin pedig egy ifjúsági film, de ennek munkálataiban Spielberg csak producerként vett részt.

George Clooney
George Clooney

Szintén kettős szerepben lesz látható George Clooney Velencében, egyrészt ő a főszereplője Alexander Payne The Descendants című drámájának, rendezőként pedig az Ides of March-ot viszi, ami egy politikai thriller, Ryan Gossling főszereplésével.