no

Nem Penélope Cruz a legjobb kalóz

2011.05.20. 14:44 Módosítva: 2011.05.20. 14:48
Rengeteg jó kalózos film készült az első némafilmek óta, de mi most öt olyat szedtünk össze, amiket még ma is újra lehet nézni. Errol Flynn minden mennyiségben, huszárbajszos Carry Elves és a legendás Inigo Montoya ("Megölted az apámat! Készülj a halálra!"), Terence Hill Bud Spencer ellen - írja meg, ha kihagytuk a kedvencét!

5. Blood kapitány - 8/10

A kuszabeszédű Jack Sparrow 2003-as felbukkanásáig Errol Flynn jelentette a hollywoodi kalóz mintapéldáját. A hangosfilmek Douglas Fairbanks-e, aki a legnagyobb kartácstűz közepén is fogkrémreklámokba illő vigyorral vívott kardpárbajt, jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a kalózok véreskezű tolvajok és gyilkosok helyett elárult, kisemmizett, de talpig becsületes úriemberekként, tengerjáró lovagokként kapjanak bérelt helyet a szórakoztatóiparban. Bár a Blood kapitány már 1935-ben is egy 11 évvel korábbi kalózos film felturbózott remake-je volt, a magyar származású rendezőzseni, Michael Curtiz a kalózos zsánerben is legalább akkora műfaji klasszikust alkotott, mint a Casablancával a film noirban. A grandiózus hollywoodi történet ma is megtöltené a mozitermeket: Dr. Peter Blood, a felségárulás vádjával Port Royalba deportált angol orvos a rabszolgaság helyett a kalózkodást választja, és csakhamar a Karib-tenger Robin Hoodjaként száll harcba a helyi zsarnokok ellen. Na meg persze az imádott nő kegyeiért, Bishop ezredes lányáért, akit már itt is az az Olivia de Havilland alakított, akivel Flynn később 8 másik filmben is együtt szerepelt. (A színész és Michael Curtiz az 1938-as Robin Hood után két évvel Hét tenger ördöge címmel leforgatott még egy kultikus kalózfilmet, holott civilben utálták egymást).

4. Kalózok háborúja - 8/10

Az olaszok mindig is szerették a saját képükre formálni a hollywoodi műfajokat. Az éneklős amerikai westernt brutális spagettiwesternre cserélték, a Quo Vadis és a többi gigaköltségvetésű történelmi film árnyékában levitézlett pankrátorok főszereplésével forgattak peplum-mozikat, a kalózos zsánerbe pedig 1971-ben behozták gyerekkorunk kedvenc olasz bunyós párosát, Carlo Pedersolit és Mario Girottit. A Fekete kalóz, Kalózok kincse és Blackie, a kalóz címen is futó kalandfilm azonban kilóg a többi Bud Spencer-Terence Hill-klasszikus közül: a 67-es Isten megbocsát, én nem! óta együtt dolgozó páros itt egymás ellenfele, mivel Blackie kapitány (Terence Hill) és Skull kapitány (Bud Spencer) is ugyanarra a kincsre áhítozik.

3. Kincsvadászok - 9/10

Íme egy vhs-klasszikus azokból az időkből, amikor Spielberg még jó filmekhez adta a nevét a látványos, de üres regényadaptációk, remake-ek és folytatások helyett. A Kincsvadászok stáblistája tele van húzónevekkel: a forgatókönyvet a Harry Potter-veterán Chris Columbus írta Spielberg ötletéből, a rendező pedig a Superman- és a Halálos fegyver-széria atyja, Richard Donner volt. A kedves történet még 26 évvel a mozipremier után is bármikor újranézhető: egy álmos tengerparti kisvárosban élő, kalózos filmeken felnőtt gyerekcsapat elhatározza, hogy a padláson talált régi térkép alapján megkeresi a hírhedt kalóz, Félszemű Willy elrejtett kincsét. A lelkes expedíció tagjai közé olyan, 85-ben még kezdőnek számító színészek kerültek be, mint a Gyűrűk Ura Samujaként ismert Sean Astin, a Nem vénnek való vidék és a Félszemű rosszarcú cowboya, Josh Brolin vagy a vámpírfilmek kultikus B-sztárja, Corey Feldman.

2. A herceg menyasszonya - 10/10

Régen minden jobb volt, főleg a fantasy filmek a 80-as években. Bár a 87-es A herceg menyasszonya inkább kosztümös-habszivacs maszkos tündérmese, a fekete szerelésben vívó, Zorro-klón Roberts kalóz (Cary Elwes) miatt mindenképpen helye van ebben a válogatásban. A keretsztoriban egy jóságos nagypapa (Peter Falk) meséli el a beteg kisunokájának az elárult Roberts kalóz történetét, aki ezer veszélyen keresztül üldözi a gonosz Humperdinck herceget (Chris Sarandon), hogy megakadályozza a gyönyörű hercegnővel (Robin Wright) kötendő házasságát. Bosszújában a barátai segítik, többek között egy iszonyatos erejű, de vajszívű óriás (André the Giant), egy szenilis csodadoktor (Billy Crystal) és a közönségkedvenc spanyol kardforgató, Inigo Montoya (Mandy Patinkin), aki a herceg testőrkapitányának akarja végre a szemébe mondani: "A nevem Inigo Monoya. Megölted az apámat! Készülj a halálra!".

1. A Karib-tenger kalózai - 10/10

Míg Errol Flynn idejében nagy divatja volt a tengeri haramiás filmeknek, az 50-es évektől kezdve néhány jól sikerült Kincses sziget-feldolgozástól eltekintve Hollywood inkább római hadvezérekre meg gladiátorokra cserélte le a kalózokat. A 80-as évektől a nagy stúdiók számára hajókázós filmet forgatni már egyet jelentett a szakmai öngyilkossággal: Polanski 86-os Kalózokja 40 millió dollárba került, de csak 1,6 milliós bevételt hozott, a 98 milliós költségvetéssel és 17 milliós marketinggel elkészített A Kincses sziget kalózai pedig akkorát bukott 96-ban, hogy elúszott vele Andy Vajna és Mario Kassar cége, a Carolco Pictures is. Így amikor Gore Verbinski és Jerry Bruckheimer 2003-ban elkészítették a 140 milliós Karib-tenger kalózait, még senki sem hitte, hogy egy három folytatást is megélő, franchise-aranybánya első darabja lesz. A két forgatókönyvíró, Ted Elliott és Terry Rossio egyébként már a 90-es években házaltak a Disney-nél egy kalózos sztorival (Spelberg lett volna a rendező, Bill Murray, Steve Martin vagy Robin Williams pedig Jack), de az egérbirodalom akkor nem mert belevágni a saját vidámparkján alapuló kalandfilmbe. Ehhez képest az eddigi három rész 2,5 milliárd dollárt termelt, az Ismeretlen vizeken pár nap alatt 18,5 milliót szedett össze, Terry Rossio pedig már május elején leadta a Disney-nek a Karib-tenger 5 forgatókönyvét (bár ezúttal Ted Elliot nélkül dolgozott).