A kifütyült Brad Pitt-film Aranypálmát kapott

2011.05.22. 20:45 Módosítva: 2011.05.22. 22:21

A 64. cannes-i filmfesztivál fődíját, az Aranypálmát az a Terrence Malick kapta The tree of life című filmjéért, aki pályafutása alatt ritkán, de tehetségesen készít fimeket.

A nagy elvárások fogadták a Brad Pitt és Sean Penn szereplésével készült filmet, mert a rendező hat éve nem készített semmit, és úgy volt, ezt a filmjét már tavaly bemutatják Cannes-ban. Az első vetítésen sokan csalódottak voltak, ezért a nagy tapsolást fújolás kísérte.

A sajtótájékoztatóra Malick szokásának megfelelően nem ment el, így Brad Pitt fogadta a kérdéseket. A rendező most sem jött el a díjátadásra, az Aranypálmát csak a producerek vették át.

"Nehéz egy óriás helyében állnom" - mondta egyikük.

A zsűri nagydíját, a kvázi második helyet megosztva kapta Nuri Bilge Ceylan a Once upon a Time in Anatolia, és a belga testvérpár, a többször Aranypálmával díjazott Jean-Paul és Luc Dardenne a Kid with a bike című filmekért.

Díjazták a fesztivál egyik legjobb filmjének, a Ryan Gosling főszereplésével készült akciófilm, a Drivernek a rendezőjét, Nicolas Winding Refnt is.

A zsűri díját, a harmadik helyet a Polisse című francia film kapta. A 35 éves színésznőként indult rendezőnő, Maiwenn harmadik filmje egy szkeccsszerűen felépített, dokumentumfilmes eszközökkel dolgozó alkotás: egy párizsi kerületi rendőrség gyermekvédelmi osztályának stresszes mindennapjait mutatja be. A pedofil ügyek, a kiskorú zsebtolvajok, valamint az elhagyott vagy sérült gyerekekét folytatott küzdelemmel párhuzamosan az összetartó és éjjel-nappal együtt élő csapat tagjainak magánéleti konfliktusai is kirajzolódnak.

Az amerikai Kirsten Dunst kapta a legjobb színésznőnek járó elismerést Cannes-ban öt évvel azután, hogy hangos nemtetszéssel fogadták a Croisette-ten a Marie Antoinette című film premierje után. A 29 éves színésznő egyaránt játszott Woody Allennél és a Pókemberben, most viszont a cannes-i fesztiválról kitiltott Lars Von Trier remek Melancholia címűfilmjében szerepelt emlékezetesen.

A legjobb férfi színész a Hollywod némafilm korszakáról szóló fekete-fehér mozi, az Artist főszereplője, Jean Dujardin lett. A forgatókönyvek közül a Footnote íróját, Joseph Cedart díjazták.

A legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamera díjat Pablo Giorgelli argentin rendező Las Acacias című filmje kapta, amelyet a Kritikusok Hete (La Semaine de la Critique) elnevezésű válogatásában mutattak be. A fesztivál négy szekciójába beválogatott fiatal rendezők munkáit, összesen 23 elsőfilmet egy külön héttagú zsűri értékelte, amelynek magyar tagjai is volt Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatójának személyében. A filmes szakember az MTI-nek elmondta: a zsűri munkája nagyon nehéz volt, mert az új generáció esetében nem lehet egységes trendről beszélni, témájukban és stílusukban egyaránt nagyon különbözőek voltak az idei elsőfilmek.