Titokban forgatták a Rushdie-könyvből készült filmet

2011.05.24. 10:59 Módosítva: 2011.05.24. 11:06
deepa mehta tk3s beigp010907-009

A legnagyobb titokban forgattak filmet Salman Rushdie indiai születésű író Az éjfél gyermekei című regényéből, a munkálatok a napokban értek véget Srí Lankán. A filmet Deepa Mehta, Oscar-díjra jelölt indiai-kanadai rendezőnő készítette, akit az új India hangjának szoktak nevezni. A 2012-ben mozikba kerülő film forgatása februárban kezdődött és a hét végén Colombóban fejeződött be. A film a Winds of Change címet viseli, a forgatókönyvet Rushdie írta.

Salman Rushdie Az éjfél gyermekei című Booker-díjas regényével lett világhírű, a kötetben India, Pakisztán és a majdani Banglades történetét dolgozza fel 1947-től, a függetlenség elnyerésétől az 1970-es évek végéig. A filmet nagy titkolózás övezte, elsősorban azért, hogy elkerüljék a vallási konfliktusokat.

Az íróra Iránban fatvát bocsátottak ki Sátáni versek című munkája miatt, Deepa Mehta pedig hindu fundamentalisták támadásának célpontjává vált Tűz, majd Víz című filmjei miatt. "Ő a muzulmánok szemében szálka, én a hindukéban. De szerettük volna megcsinálni ezt a filmet és ennek a hallgatás volt az ára" - jegyezte meg a 61 éves rendezőnő, aki elismerte, nehéz dolguk volt 800 statisztával titokban tartani a forgatást.