no

Marky Mark, alias Mark Wahlberg 40 éves

2011.06.05. 22:14 Módosítva: 2011.06.05. 22:34

Június 5-én ünnepli 40. születésnapját az egykori kigyúrt, alsógatyás rapper, Mark Wahlberg, aki a New Kids On The Block-alapítótag bátyjához, Donnie Wahlberghez hasonlóan jó érzékkel cserélte le a 90-es években a bugyinedvesítő tinibálvány skatulyát hollywoodi szuperprodukciók főszerepeire.

92554-marky mark years

A problémás gyerekkorú bostoni Wahlberg-fiú már 13 évesen masszív kokainista és halmozottan büntetett előéletű, rasszista gettólakó volt, de 2 évvel idősebb bátyja popkarrierjének beindulása után már számára is egyenes út vezetett a Marky Mark and the Funky Bunch-albumokhoz (a producer ki más lenne, mint a New Kids-es Donnie) és a Calvin Klein-alsógatyareklámokhoz.

Első mozifilmes szerepét Danny DeVito hadsereges vígjátékában, a  Reneszánsz emberben kapta, utána pedig futószalagon jöttek az emlékezetes alakítások: balhékba keveredő, drogos sportolót játszott az Egy kosaras naplójában, nagyfaszú pornósztár volt a Boogie Nightsban, kincsvadász öböl-háborús katona a Sivatagi cápákban, nagypályás rabló az Olasz meló remake-jében, és még sorolhatnánk.

Az igazi szakmai áttörést kétségtelenül Scorsese Szigorúan piszkos ügyek-újrája, a 2007-ben négy Oscarral jutalmazott A tégla című maffiatörténet jelentette Wahlberg számára. Akadémiai aranyszobrocskát és Golden Globe-ot ugyan nem kapott a tahó zsaru szerepéért, de 3 filmkritikus szövetség is elismerte a főleg cifra baszdmegelésből álló alakítást. A következő nagy dobása a Christian Bale-lel közösen forgatott bunyós filmje, A harcos volt, amiért már producerként jelölték Oscarra a Legjobb film kategóriában (ez végül A király beszéde lett), de végül csak három másik, kisebb presztízsű filmes díjat tehetett szereplőként a vitrinjébe.

Wahlberg egyébként 2004-ben ugrott fejest a Los Angeles-i producervilágba: az HBO díjhalmozó tévésorozata, a Törtetők elsősorban az ő hollywoodi élményeire épít nyolcadik éve. A színész egyébként ezzel a sorozattal is jól járt, mivel 2007-ben elnyerte vele a legfontosabb brit mozgóképes díjat, a BAFTÁ-t. Színészi karrierje a nagyobb mellényúlások (Orvlövész, Max Payne, Esemény) ellenére is töretlen: idén a rajongók két filmben, a Contraband című thrillerben és a Ted című vígjátékban láthatják, Kate Beckinsale-lel illetve Mila Kunisszal az oldalán.