Brad Pitt zombithrillerrel jön Magyarországra

2011.06.07. 09:34

A magyar kormány elfogadta Andy Vajna tervét a tönkrement filmtámogatási rendszer átvizsgálására, írja a Hollywood Reporter.

Orbán Viktor támogatja Vajna tervezetét, ami idén 1,6 milliárd forintos kerettel működő szervezeten, a Magyar Nemzeti Filmalap létrehozásán alapul. Ez helyettesítené az Mozgókép Közalapítványt (MMKA), aminek 5,1 milliárdos adósságát még mindig követelik a bankok. Ez 49 filmgyártó-céget érint, és Vajna - ahogy az újságnak elmondta - legalább négy bankkal tárgyal: "de az új filmalap nem tudja majd az összes adósságot megtéríteni a helyi és nemzetközi producereknek". Az új alap kevesebb területet fog érinteni, mint a volt MMKA, kizárólag a produkciók finanszírozására szorítkozik.

A 20 százalékos adóvisszatérítési rendszert is szeretné átláthatóbbá és egyszerűbben alkalmazhatóvá tenni. Az adókedvezménynek köszönhető, mondta, hogy Brad Pitt főszereplésével készülő World War Z című zombithrillert Magyarországon is forgatják októbertől. A filmet A Quantum csendjét is jegyző Marc Forster rendezi, Max Brooks 2006-os regénye alapján. A történetben egy ENSZ-jelentés számol be utólag a Kínából induló zombijárvány kirobbantotta katasztrófáról. Pitt karaktere készíti az interjúkat, ami alapján a sztori kirajzolódik.

Vajna még elmondta, hogy az elkövetkező 2-3 évben a magyar filmipar újraszervezését tervezi, és nem szándékozik addig visszatérni Hollywoodba.