De honnan lopták Indiana Jonest?

2011.06.13. 14:23
30 éve, 1981. június 12-én került az amerikai mozikba Az elveszett frigyláda fosztogatói. A rendező, Steven Spielberg a kedvenc képregényeiből és James Bondból gyúrta össze az azóta mozilegendává váló bőrdzsekis régészprofesszor alakját, az alapötletet szállító George Lucas pedig Cary Grant eleganciáját és a westernhősök tökösségét adta hozzá. Az Indiana becenevet Lucas kedvenc kutyájáról kapta, de honnan jött a teherautókra ugrálás, és milyen lett volna egy izomhegy Indy? Íme a karakter eredettörténete.

James Bond

indybond

Az elveszett frigyláda fosztogatói természetesen nem véletlenül kezdődik a Bond-filmekből ismerős előkalanddal, azaz egy korábbi küldetés záró képsoraival (és persze az öreg Indy szerepe sem véletlenül lett az első 007-esnek, Sean Connery-nek kiosztva). Spielberg már a 70-es években saját James Bond-mozifilmet akart forgatni, és a United Artist a 74-es Sugarlandi hajtóvadászat sikere után erősen hajlott arra, hogy bármillyen témájú film büdzséjét fizeti, ha azt az ifjú titán rendezi. Amikor azonban Spielberg Bond nevét mondta, elküldték, azzal az indokkal, hogy a 007-es kalandjait kizárólag brit filmesek rendezhetik (a stúdió később persze engedékenyebb lett: a Goldeneye-t és a Casino Royale-t az új-zélandi Martin Campbell, a Halj meg máskor!-t a szintén új-zélandi Lee Tamahori, a Holnap markábant a kanadai Roger Spottiswoode, a Kvantum csendjét pedig a németországi születésű Marc Forster kapta meg).

Steven Spielberg és Harrison Ford egy hulla társaságában forgat (fotó: IMDb)
Steven Spielberg és Harrison Ford egy hulla társaságában forgat (fotó: IMDb)

Spielberg és Lucas a Harmadik típusú találkozások és a Star Wars bevételi adatait várták 1977-ben Hawaii szigetén, amikor Lucas homokvárépítés közben benyögte: kitalált egy Bondnál is jobb akcióhőst. Spielbergnek megtetszett az akkor még Indiana Smith nevű kalandor története, mivel a sztori a nácikkal való versenyfutással és a Frigyláda megszerzésével (ezek voltak az eredetileg kiszemelt rendező, majd forgatókönyvíróként a stáblistán felbukkanó Philip Kaufman orvosától származó ötletek) gyerekkora kedvenc képregényeit idézte, ezért évekkel később elvállata a film rendezését.

Tailspin Tommy, Spy Smasher, Don Winslow és a többek

A Tailspin Tommy plakátja, és egy Spy Smasher képregény 1942-ből, a moziváltozat reklámjával
A Tailspin Tommy plakátja, és egy Spy Smasher képregény 1942-ből, a moziváltozat reklámjával

"Nálunk Phoenixben, mindjárt a sarkon volt egy mozi, a Kiva Theatre, ahol régi filmeket vetítettek. Minden szombaton ott ültem, és izgatottan figyeltem Tailspin Tommy, Masked Marvel, Spy Smasher, Don Winslow of the Navy, Commando Cody és a többiek kalandjait" - idézi Steven Spielberg visszaemlékezlseit Ben Gordon a nálunk A siker listája alcímmel megjelent életrajzi kötetében. "Később azon tűnődtem, vajon Hollywood miért nem támasztja fel ezt a zsánert: a kalandfilmet, ahol a folyamatos életveszélyben forgó főhős az utolsó pillanatban mindig megmenekül."

Spy Smasher megöli Hitlert (képregény 143-ból),  Don Winslow of the Navy jellegzetes Indy-mozdulattal akciózik (képregény 1947-ből)
Spy Smasher megöli Hitlert (képregény 143-ból), Don Winslow of the Navy jellegzetes Indy-mozdulattal akciózik (képregény 1947-ből)

John Baxter viszont már ezt írta A filmvászon legnagyobb varázslójában Spielberg, Lucas és a régi matinéfilmek viszonyáról: "Megrendelték a Universal 1941-es Don Winslow of the Navy-jét, végignézték mind a 12 epizódot, és halálra unták magukat. A sorozatveteránok, Ford Beebe és Ray Taylor rendezése lapos volt, a jellemek papírmasék. Arra is rájöttek, miért hordtak a sorozatok hősei szemükbe húzott, nagy kalapokat: ez takarta el, hogy dublőrök helyettesítették őket az akciók többségénél."

Humphrey Bogart

bogartford

"Borotválatlan, gyanakvó és mindig mogorva" - így jellemezte Spielberg Indiana Jonest, és sohasem titkolta: a karakterben a Sierra Madre kincsében látott kalandor (Humphrey Bogart) is legalább annyira benne van, mint Bond, vagy a képregényhősök. Spielberg a Birodalom visszavág újranézésekor már biztos volt abban, hogy Tom Selleck helyett a Han Solóval befutott Fordnak kell eljátszania Indyt, mivel "Harrison figyelemre méltó keveréke Errol Flynnek a Don Juanból és a Bogart alakította Fred C. Dobbs-figurának. Egyszerre gazember és romantikus hős."

Cary Grant

fordgrant

"Indy tipikusan Lucas képzeletének szülötte: elegáns, mint Cary Grant, rámenős, mint John Wayne és vakmerő, mint Yakima Canutt" - így mutatja be a Spielberg-életrajzban Ben Gordon Lucas eredeti elképzeléseit. Az ötletgazdának azonban a Frigyláda idején még félre kellett tennie Indy szmokingban verekedő, éjszakai lokálokban pezsgőző, playboy Carry Grant-énjét (az első vázlatok szerint ugyanis még ezekre verte volna el rendszeresen a sírrablással keresett pénzt). A Végzet templomába viszont már ez is bekerülhetett, több olyan akciójelenettel együtt, amiket a hollywoodi legendárium szerint a Frigyládából dobtak ki (csónakkal ejtőernyőzés, csillés hullámvasutazás, stb.), hogy kasszasiker esetén később ezek köré építsenek fel egy újabb részt.

Blackhawk és Doc Savage

A Blackhawk 53. száma 1952-ből és az 1943-as Doc Savage: The Talking Devil 82-es újrakiadásának borítója, erőteljes Frigyláda-hatással
A Blackhawk 53. száma 1952-ből és az 1943-as Doc Savage: The Talking Devil 82-es újrakiadásának borítója, erőteljes Frigyláda-hatással

Mivel George Lucas és Steven Spielberg elképzelése néhány ponton markánsan eltért Indyről, 1978-ban úgy döntöttek, hogy pár napra összebútoroznak a kiszemelt forgatókönyvíróval, a Birodalom visszavágba is besegítő Lawrence Kasdannal, és kidolgozzák a karakter végleges változatát. "Lucas a 40-es évek filmjeinek stílusában képzelte el a kalandokat, vagyis rendkívül gyors, feszített tempóban. Spielberg viszont inkább Blackhawk,  a lengyel vadászpilóta alakját vette alapul, aki eredetileg képregényhős volt, mielőtt 1952-ben Sam Katzman játékfilmet készített a kalandjairól" - írja Ben Gordon, de a Spielberg-könyvben arról már nem esik szó, hogy egy másik híres képregényhős, Doc Savage nemcsak a rendezőre, de az első concept artokért felelős Jim Sterankóra is nagy hatással volt az 1979-es előkészületek alatt.

Balra az 1945-ös Doc Savage: The Hate Genius 1979-es kiadása, jobbra Jim Steranko Indiana Jones karaktervázlata, szintén 79-ből
Balra az 1945-ös Doc Savage: The Hate Genius 1979-es kiadása, jobbra Jim Steranko Indiana Jones karaktervázlata, szintén 79-ből

Doc Savage nemcsak a 30-as évek egyik legnépszerűbb ponyvahőse volt, akinek kalandos életét azóta képregényben, regényben, rádiójátékban és mozifilmben is feldolgozták, de Batmantől Indiana Jonesig számos popkulturális ikon szülőatyját tisztelhetjük benne. A világjáró akcióhős Indyhez hasonlóan az eszét is legalább annyiszor használta, mint az öklét, miközben a korszak divatjának megfelelően dinókkal, nácikkal, azték papokkal és géppisztolyos gengszterekkel csapott össze. Hősünk egy New York-i felhőkarcoló 86. emeletén rendezte be főhadiszállását, de a Hudson folyóba nyíló titkos raktárában a Denevérbarlangot megszégyenítő mennyiségű autó, repülő és egyéb szuperkütyü állt a rendelkezésére. A Frigyláda concept artjait elkészítő képregényrajzoló, Jim Steranko vázlatainak vasalóállú Indiana Jonesán egyértelműen látszik a borítók izomhegy Doc Savage-ének öröksége.

Tom Selleck

Indy szinte az utolsó pillanatig egy bajszos-bőrdzsekis macsó volt, hiszen Lucas és Spielberg sokáig Tom Sellecket akarta főszereplőnek, még próbafelvételeket is csináltak vele és a Marionnak kiszemelt Sean Younggal. A Magnum tévésorozat viszont szigorúan a CBS csatornához kötötte a színészt, aki így végül nem kapta meg a kultikus kalapot és ostort. A sors iróniája, hogy a hollywoodi színészek sztrájkja miatt nem indulhatott el a tervezett időben a Magnum forgatása Hawaii-on, Spielbergék viszont nyugodtan nekikezdhettek a Frigyládának Angliában. Azaz Tom Selleck simán eljátszhatta volna Indyt, de ő már csak a 1983-as Kínai kalandban és a Magnum 1988-as Legend of the Lost Art című epizódjában lehetett bőrdzsekis kalandor.

Yakima Canutt, kaszkadőr

Lucas nem véletlenül említi Indy előképei között nagy kedvencét, Yakima Canuttot: Hollywood egyik legünnepeltebb sztárkaszkadőrének ugyanis két hajmeresztő trükkje is bekerült az Indiana Jones-kánonba. Canutt volt az első, aki végighúzatta magát a porban egy robogó lovaskocsival a 39-es Stagecoachban, és ő volt, aki a szintén 39-es Zorro's Fighting Legionban sebesülést színlelve a lovak közé bukott, végigkúszott a száguldó hintó alatt, majd a hátsó részen felkapaszkodva meglepetésszerűen kiütötte a rosszfiúkat.

indyjump

A Canutthoz hasonló profi kaszkadőrök természetesen kisujjból hozták azt a jellegzetes pózt is, ahogy Indy lóhátról a Frigyládát szállító náci teherautóra ugrik, hiszen már a némafilmes korszak westernjeiben is így támadták meg a banditák a postakocsikat. A Lucas útmutatásai alapján elkészült, legendás Steranko-vázlatrajz sikerét jól mutatja, hogy nemcsak a filmbe került be, de a Frigyláda mozibemutatója után két évvel a híres mozdulat visszaköszönt Indy egyik fő ihletőjénél, James Bondnál is: a kalandfilm-paródiára emlékeztető, 1983-as Polipkában már Roger Moore is így ugrott át egy kölcsönvett lóról a gonoszok repülőjére.