Brad Pitt felforgatja a sportvilágot

2011.06.16. 14:52

A sportfilmeket hagyományosan szeretjük, mégha átlátszóak is, de ilyen a férfi szív. A Michael M. Lewis 2003-as könyvéből, a Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game-ből készült mozi egy híres baseballcsapat, az Oakland Athletics és general managere történetét meséli. Utóbbi a lelohasztó minőségű csapatából csinált komoly, rájátszásban is esélyes keretet, mindezt úgy, hogy a statisztikai elemzésre helyezték a hangsúlyt. Az amerikai sportok alapvetően statisztikai elemzésekre épülnek, a szubjektivitás másodlagos a csapatok és játékosok értékelésekor.

A szereposztás pazar: Brad Pitt alakítja a csapat főnőkét, a general manager Billy Beant, a mindent megváltoztató fiatalember szerepében a Superbadből emlékezetes Jonah Hill szerepel, de itt van még Robin Wright és a 87 százalékban mindig zseniális Philip Seymour Hoffman is, mint a csapat edzője.

Az Entertainment Tonight adásából kivágott részt találtuk csak meg a Cinemablenden keresztül, 48 másodpercnél kezdődik az előzetes:

A Moneyballt eredetileg Steven Soderbergh rendezhette volna, de végül a Capote-t jegyző Bennett Miller kapta meg a lehetőséget, hogy elkészítse a jónak ígérkező sportfilmet. A 47 millió dollárból forgatott filmet szeptember 23-án mutatják be Amerikában, miután egyszer már 2009-ben a Columbia stúdió már visszadobta a szerintük nem elég megszokott sportfilmet. Később Soderberghnek mennie kellett, a helyére bekerülő Miller pedig átdolgoztatta a forgatókönyvet Aaron Sorkinnal, aki a Social networkkel és sok-sok minőségi sorozattal bizonyította, mennyire érti a munkáját.