A kritikusokat erősen megosztja Jim Carrey

2011.06.23. 17:11

Jim Carrey fingós pingvinekkel zsúfolt családi filmet, a Vágy és vezeklés rendezője tinédzser bérgyilkosos akciómozit forgatott. A Cirko FIlm skandináv szociodráma helyett bosnyák Oscar-jelöltet mutat be a héten. Premierek.

Mr. Popper pingvinjei

A jövőre már 50 éves Jim Carrey a sikerkönyvből forgatott Mr. Popper pingvinjeiben egy elvált és törtető ingatlanspekulánst alakít, aki hanyagolja a gyerekeit, de a felfedező apja végrendeletében ráhagyott pingvinekkel talán újra bevágódhat a családjánál. Az 55 millióból forgatott film június 17. óta 24,4 millió dolláros bevételt termelt, a kritikusok viszont nem voltak túl lelkesek: "Egy klasszikus gyerekkönyv lélektelen filmváltozata" (Philadelphia Inquirer). "Elképesztően buta családi mozi" (Roger Ebert). "Carrey elég fagyos ebben a filmben, ráfért volna egy kis CGI-effekt" (Globe and Mail).  (IMDb: 5,7 pont, Rottentomatoes: 46%, Index-ítélet: 5/10).

Hanna - Gyilkos természet

A főleg kosztümös filmekben utazó Joe Wright stílust váltott, és pörgős akciófilmet forgatott a Vágy és vezeklés Oscar-díjra jelölt mellékszereplőjével, Saoirse Ronannal. Ő alakítja a címszereplő Hannát, akiből 16 éves korára tökéletes gyilkológépet nevelt az északi sarkkörön túl CIA-nagykutya apja (Eric Bana). A tinédzserek identitáskeresését sok lövöldözéssel vegyítő film 30 millió dollárból készült, az áprilisi premiere óta 54,9 milliós bevételt termelt. A kritikusok imádták: "Adrenalinlöket első perctől az utolsóig" - írja a Variety, a Rolling Stone pedig fokozza: "Fénysebességgel száguldó tündérmese, horzsoló akciókkal és a Chemical Brothers hipnotikus dallamaival". A főszereplő színésznőt egyébként Bruce Lee régi edzőtársa, a 74 éves Dan Inosanto tanította verekedni. (IMDb: 7,2 pont, Rottentomatoes: 71%)

Cirkusz Kolumbia

A Cirko Film ezen a héten skandináv szociodráma helyett azt a bosnyák drámát hozta el a művészmozik szerelmeseinek, amit Bosznia-Hercegovina elindított az Oscarért (bár a végleges öt jelölt közé már nem jutott be). A Cirkusz Kolumbia főszereplője egy jugoszláv expartizán (Miki Manojlovic), aki a rendszerváltás után 20 évvel külföldi milliomost játszva, egy Mercedesszel és egy 40 évvel fiatalabb nővel tér haza szülővárosába, hogy megbosszulja múltbeli sérelmeit. A díjhalmozó rendező, Danis Tanovic aki egyébként forgatókönyvíró és zeneszerző is, a törököktől Aranynarancsot kapott filmjéért az antalyai fesztiválon.