no

Csak az alpári Jim Carrey jelent kasszasikert

2011.06.24. 11:54

A héten került a mozikba Jim Carrey új vígjátéka, a Mr. Popper pingvinjei, amiben a gumiarcú színész fingós madarakkal, karrierista szülőkkel és családegyesítős nyáltengerrel turbózta fel az elmúlt 15 évben elsütött poénjait. A kritikusok és a nézők szerint nem ez lett a legjobb filmje (IMDb: 5,7 pont, Rottentomatoes: 46%), pedig a Mr. Popper tökéletesen odaillik az állatos, idióta grimaszos életműbe az Ace Ventura, a Dumb és Dumber, a Maszk és a Minden6ó mellé.

Jim Carreyt infantilis kanadai bohócként szokás számon tartani, akit 16 évesen Rodney Dangerfield promotált be a hollywoodi Comedy Store-ba. Az utolsó Piszkos Harry-filmben halott Axle Rose-imitátort játszott, a 90-es évek közepétől viszont milliókat kereső sztárkomikus lett belőle. Ehhez képest komolyabb filmes díjakat (pl. Golden Globe) és pozitív kritikákat mindig csak akkor kapott, amikor megpróbált kitörni a debil vígjátékszínész skatulyájából (lásd Truman Show, Ember a Holdon, Egy makulátlan elme), csakhogy kényszeres műfajváltásai gyakran kemény kritikákkal (23-as szám) és hatalmas boxoffice-bukásokkal jártak (Ember a Holdon, Mi lenne, ha?).

Első grafikonunkon vörössel jelöltük a Rottentomatoeson összegyűjtött kritikák átlagát, és a jobb összehasonlítás miatt a százalékokat egy közös, 1-től 10-ig terjedő skálába raktuk a kék IMDb pontszámokkal. Eszerint az újságírók az 1998-as Truman show-t tartják a legjobb Jim Carrey filmnek (95%), a 2007-es A 23-as számot pedig a legrosszabbnak (8%). A nézőknek viszont a 2004-es Egy makulátlan elme örök ragyogása jött be a legjobban (8,5 pont) és a 85-ös Csak egy harapás (5 pont) a legkevésbé, holtversenyben a 88-as A földi lányok csábítókkal (5 pont).

 

Második táblázatunkba a Jim Carrey-filmek gyártási költségét és bevételei adatait gyűjtöttük össze. Természetesen nem túl nagy meglepetés, hogy a legtöbbet kaszáló három filmje A Minden6ó, A maszk és A Grincs voltak (halványpirossal azt is megmutatjuk, 2011-ben hány millió dollárt érnének ezek a bevételek), az viszont elég tanulságos, hogy a 3D-őrület egyik nagy reménységének számító, 200 millió dolláros Karácsonyi ének csak 325,2 milliót szedett össze a pénztáraknál.

A jövőre már 50 éves vígjátékkirálynak természetesen becsúszott néhány anyagilag kevésbé sikeres alkotás is. A 10 milliós A földi lányok csábítók, amiben vörös szőrű, szexmániás űrlényt alakított, mindössze 3,9 milliót kapart össze, a 72 milliós Mi lenne, ha? című romantikus filmje csak 37,1 milliót, a 82 millió dollárból forgatott, kritikuskedvenc Ember a Holdon pedig 47,4 milliót.

 

Jim Carrey 1994-ben mindössze 350 ezer dollárért csinált magából hülyét az Ace Venturában, és a Maszk főszerepéért is csak 540 ezret kapott. A Mindörökké Batman és az Ace Ventura 2 sikereit követően viszont már ő is bekerülhetett a 20 millió dolláros A-listás színészek klubjába: ennyit kapott a Kábelbarátért, a Hanta Boyért, valamint az Én és én meg az Irénért is. A Grincs forgatásakor már szerződésben kötötte ki, hogy a 20 milliója mellé a mesekönyvekből, McDonalds-figurákból és egyéb merchandise-termékekből befolyó összegből is részesedés jár neki, A Minden6ónál pedig fix gázsi helyett az amerikai mozibevételek 36 százalékát kérte, ami végül 30 millió dollárra jött ki.