no

20 éves lett a jófiú Terminátor

2011.07.01. 19:27

1991. július 1-jén, épp 20 éve debütált az amerikai mozikban minden idők egyik legjobb akciófilmje, a Terminátor 2. - Az ítélet napja, amiben végre jófiú lett a Schwarzenegger-arcú, bőrdzsekis Halálosztóból. Az időutazós sci-fi első felvonása még 6,4 milliós minimálköltségvetésből készült, de miután 78,3 milliót kaszáltak vele 84-ben, James Cameron író-rendező mindenképpen folytatást akart. Ezt azonban a jogok körüli huzavona (erről itt írtunk) akadályozta, később pedig az, hogy Cameron nem érezte elég jónak a 80-as évek hagyományos és számítógépes filmtrükkjeit ahhoz, hogy az első részhez kitalált folyékony fém Terminátorral sokkolhassa a nézőket, ezért inkább várt pár évet.

Terminator-One-Sheet-FP2070

Ha úgy vesszük, A mélység titka és az egyik jelenetében megmutatott higanyszerű, arcutánzó idegen volt a főpróba az alakváltó T1000-essel felturbózott Terminátor 2-höz, így 1990 októberében Cameron egy 140-ről 124 oldalasra rövidített forgatókönnyvel, 200 fős stábbal és 102 millió dollárral ugrott fejest a 91 áprilisáig tartó forgatásba.

Az író-rendező a Sikolyból is ismert folytatás-szabályok szerint vágott bele a T2-be: tartsunk meg mindent, amit szerettek a nézők az első részben, de kapjon az egész produkció egy nagyobb horderejű történetet és sokkal látványosabb effekteket. Az első rész végét uraló, félelmetes robotcsontvázából rögtön egy egész hadsereget dobott be a film eleji csatajelenetben, a korábban dauerolt hajú diszkókirálynőként bemutatott Sarah Connorból pedig egy Ripley-hez hasonló harcos amazont faragott, aki anyatigrisként védelmezi a Skynet elleni háború egyelőre még kiskorú vezérét, John Connort. Akit egyébként a pasadenai utcáról összeszedett, nulla színészi tapasztalattal rendelkező Edward Furlong alakított (a T2 sikerét egyetlen másik filmjével sem tudta megismételni).

1991 terminator 2 002

Cameron legnagyobb dobása viszont egyértelműen az volt, hogy az első rész vasalóállú Halálosztóját átállította a jók oldalára, és a legendás "Ha a T800-as egy tank, a T1000-es lesz a Porsche!"-felkiáltással utána küldött egy rókaképű, ezerszer veszélyesebb kiborgot is. A végeredmény 519,8 millió dolláros bevétel, 4 Oscar, egy vitrinnyi egyéb díj és az örökre bebetonozott kultstátusz lett.

Az alsógatyás Halálosztó és a többi Oscar-díjas trükk

alsogatyaminator450

Cameron szeret állandó csapattal dolgozni, így a Terminátor-veterán Adam Greenberg operatőr és Richard A. Harris vágó mellett a 2008-ban elhunyt zseniális trükkmestert, a kiborgcsontvázak és az Alien-királynő atyját, Stan Winstont is visszahívta a T2-stábba. Winston a félig fémarcú Schwarzi sminkjéért a legjobb maszk, a koponyákat kilapító Skynet-lánctalpasért pedig a legjobb speciális effekt Oscarját kapta meg.

Speciális effektes díjat kapott (Stan Winstonnal megosztva) A bolygó neve: Halálon is dolgozó Robert Skotak, aki Sarah Connor Ítéletnap-rémálmához ontotta hónapokon keresztül a habszivacsból készített, összeégett hullákat, és a Los Angeles-makett mellett kuporogva, légágyúval repítette a levegőbe a makett autókat.

Így készült a T2

Azt a jelenetet viszont, amikor Schwarzi a liftnél szétlövi Robert Patrick fejét, de a T1000-es arca pillanatok alatt összeforr, már nem lehetett Stan Winston animatronic bábuival összehozni (az irodaházban golyózáporban sétáló T800-ast még távirányítású Arnold-babával helyettesítették, meg is látszik az ordító különbség). Szükség volt tehát egy számítógépes csapatra is, így kapott meghívást a Terminator-stábba George Lucas effektgyára, az ILM és Dennis Muren, a Star Wars-széria és az Indiana Jones-filmek Oscar-halmozó trükkmestere.

Schwarzi-bábu és alsógatyában futó T-1000

Muren csapata a 30 Silicon Graphics számítógép mellé néhány Apple Macintosh-t is csatasorba állított, hogy belevághassanak a 91-ben még forradalminak számító arcszkennelős, digitális animációs munkába. Vicces látni a werkfilmekben, ahogy a tűzből kisétáló T1000-es jelenetéhez az ILM-stáb alsógatyában sétáltatta az utcán a kopaszra nyírt, négyzethálósra pingált Robert Patricket, de az így kapott speciális effekt még 20 év után is simán élvezhető.

Dennis Muren 92-ben szintén megkapta a speciális effektes Oscart, de az Akadémia a hangmérnököket és a hangvágókat is egy-egy szoborral jutalmazta, többek között Gary Rydstromot és Gloria S. Borderst, akik a Skywalker Sound telephelyén konzervből kinyomott kutyakajával meg pohárban cuppogtatott joghurttal kísérték a T1000-es átalakulásait, és oroszlánüvöltést kevertek a kocsik motorhangjához (Rydstorm mindkét Oscar-díjas Terminátor-hangcsapatban benne volt, később pedig kapott még öt szobrot a Titanicért, a Jurassic Parkért és a Ryan közlegényért).

Kidobott időgépek, kivágott jelenetek

Cameron rengeteg ötletet zsúfolt a William Wisherrel közösen írt T2-forgatókönyvbe, de ezek egy része még a forgatás előtt a kukában végezte. Kidobták például azt a grandiózus nyitójelenet, amiben a felnőtt John Connor betör a Skynet bázisára, megtalálja az időgépet, és az anyjának címzett üzenettel visszaküldi a múltba régi harcostársát (és vér szerinti apját), Kyle Reese-t. Ezután az emberiség maradéka megtalálta volna az inaktivált Halálosztók raktárát is.

Szegény Kyle Reese, azaz Michael Biehn végül a már leforgatott diliházas jelenetével sem kerülhetett be a végső változatba. Eredetileg ugyanis megjelent volna a magánzárkájában összevert Sarah Connor álmában: besétál a cellába, és némi romantikázás után figyelmezteti a lányt a Johnra leselkedő veszélyre, majd mielőtt lelépne, még benyögi a klasszikus mondatot, miszerint "Nincs végzet csak ha magad is bevégzed".

Sarah Connor kivágott álomjelenete

Cameron eredeti elképzelései szerint a Terminátorok processzorát a küldetések előtt a Skynet read only-ra állította, így a gyilkos kiborgok nem tudtak fejlődni, csak a küldetésükre koncentrálni. Egy kivágott jelenetben Sarah és John felnyitják a T800-as koponyáját, hogy rebootolják a Halálosztót, és itt a begőzölt anyuka kis híján szét is veri a kiszedett chipet. John viszont keménykedni kezd, hiszen ha ő lesz a túlélők parancsnoka, ideje lenne végre szót fogadni neki. Erős jelenet, kár, hogy a vágóasztalon végezte, hiszen ezzel érthetőbb lett volna, miért tudta Schwarzi később megtanulni a sírás jelentőségét, a Hasta la vista, baby beszólást és a többi emberi jellemvonást.

A Terminator 2 kivágott jelenetei

A jelenet érdekessége, hogy a T800-as agyműtétje egy tükör előtt zajlott, a forgatáson viszont nem volt semmi a szereplők előtt. Arnie a saját habszivacs másával nézett farkasszemet, a véres fúróval dolgozó Linda Hamiltont pedig az ikertestvére, Leslie Hamilton utánozta a túloldalon (ő volt egyébként a Sarah Conorrá változott T1000-es is). A processzor-rebootolás kidobása miatt persze ki kellett vágni pár vicces tanulós jelenetet is, például amikor a T800-as mosolyogni próbál. Bár a tesztvetítésen mindenki dőlt a röhögéstől, Schwarzi elcseszett lóvicsorát utólag maga az exkormányzó is komolytalannak találta a Halálosztó-imidzshez, Cameron pedig örült, hogy végre 2 óra 15 percre rövidíthette a játékidőt.

A rendező a drámaibb hatás miatt azt a részt is kivágta, amikor a T1000-es a lefagyasztása és szétrobbantása után meghibásodik, és kontroll nélkül kezdi el másolni a tereptárgyak (rendőrségi sorompó, szerelőrámpa rácsa, stb.) színeit és anyagát. Cameron a változtatással nem csak időt nyert, de elérte, hogy a gonosz Halálosztót az utolsó pillanatig legyőzhetetlen, félelmetes ellenfélnek higgye a néző. A gép brutalitásából viszont vissza is vette azzal, hogy nem engedte berakni a moziváltozatba John kutyájának megölését.

Cameron eredeti befejezése szerint Sarah Connor ráncos vénasszonyként, 30 évvel az Ítéletnap megakadályozása után ugyanazon a játszótéren ücsörgött volna, ami a film elején porig égett álmában. Mario Kassar (Andy Vajna producertársa, egykori Carolco Pictures-főnök) viszont, egy újabb folytatás reményében ráerőltette a rendezőre a már ismert, aszfaltcsíkos lezárást.