Egymást remekül szívató kémek

2011.07.05. 12:11

Egy várhatóan remek kémfilmnek, a Tinker, Tailor, Soldier, Spy-nak a trailere érkezett meg. A filmben a legjobb színészekkel dolgoznak: Ralph Fiennes, Colin Firth, Gary Oldman és Tom Hardy. John le Carré Árulás című regénye a Hidegháború angol hírszerzési munkájába vezeti be a nézőt, és ahogy az a trailerből látszik, izgalom lesz elég.

Az angol hírszerzés legfelsőbb soraiban egy beépített ügynök dolgozik, aki Karlának, a szovjet kémfőnöknek jelent. A Körönd legféltettebb titkait. Karla gondosan kiválogatott, meg- vagy átírt információkat juttat el az angoloknak. A legtöbbek szerint minden a legnagyobb rendben van, kivéve George Smiley-t, a csendes, kövérkés és nyugdíjas egykori hírszerzőt, aki állhatatos munkával és legendássá vált kihallgatási technikájával csapdát állít a soraikba férkőzött szovjet kémnek, és rajta keresztül Karlának, örök ellenfelének, a titokzatos szovjet kémfőnöknek.

Az Árulás a Karla-trilógia első kötete, így lehetséges, hogy a sikeres kémsztorikat, így a Bourne-t látva, eleve trilógiában gondolkodnak az angol gyártók. A híres krimiszerző, Le Carré maga is kém volt, legnagyobb sikerét A kém, aki bejött a hidegről című könyvével érte el. A magyar olvasók elég szerencsésen megkapnak az Agave kiadótól minden kötetet.