Miért utálja Michael Bay a dinobotokat?

2011.07.09. 14:01

A polgárháborúzó gigarobotok diadalútja 27 éve kezdődött. A Hasbro 1984-ben szerezte meg a japán Takara cégtől a Diaclone és a Microman játékok licenszjogát, hogy aztán a kamionná, repülővé és dinoszaurusszá alakítható műanyagfigurákat Transformers márkanéven terítsék az áruházláncokban. Az Autobotoknak és Álcáknak elkeresztelt robotok köré még ugyanebben az évben rajzfilmekkel és képregényekkel megtámogatott franchise épült ki.

Ős-Optimus, a Diaclone-időkből
Ős-Optimus, a Diaclone-időkből

A kiskölykök a Transformers rajzfilmsorozatból, a 86-os egész estés animációs filmből és a Marvel-képregényekből tudhatták meg, miért kell még egy robot T-Rexnek is elfogadnia a piros-kék kamionember parancsait, és miért akarja egy őrült űrpisztoly leigázni a világot egy magnókazettákból és vadászgépekből álló hadsereggel.

A kezdetek: Generation 1

A Hasbro-játékok mellé 1984 és 91 között legyártott rajzfilmeket és képregényeket a Transformers-szakértők első generációsnak, azaz G1-nek nevezik. Ide tartozik többek között a nálunk 1991-től 97-ig a Kandi lapokban megjelent képregénysorozat is, amiből megismerhettük Optimusz fővezért és autobot barátait, Sokkoló és Megatron belháborúját az Álcák főparancsnoki posztjáért, Racsni és Megatron összeolvadását, a bolygófaló Unikron elleni harcot, és persze a fiatal fiú, Buster Witwichky és Űrdongó barátságát (sajnos csak az utóbbi motívum köszönt vissza a mozifilmben).

transformershun

Mivel a Transformers képregényt a Marvel adta ki, az óriásrobotok lábai között néha a Marvel-univerzum szuperhősei is ott ugrándoztak. A fekete ruhás Pókemberre biztosan mindenki emlékszik, de a gigarobotok pár rész erejéig a G.I. Joe katonákkal is vállvetve harcoltak. A képregénysorozat fő történetírója, Bob Budiansky nem kímélte a Transformereket: ha a Hasbro egy újabb játékszéria ötletével állt elő, gond nélkül legyilkolta az addigi szereplőket, hogy helyet szorítson az újaknak.

Dinobotok, előre!

Az első radikális újítás a robotdinoszauruszok felbukkanása volt 1984-ben. Az autobotok és az álcák ugye azért vették fel kamionok és sportkocsik alakját, mert a Kibertronról jött űrhajójuk, az évmilliókkal ezelőtt lezuhant Bárka kutatószondája a XX. században azt hitte, a járművek a Föld értelmes lényei.

dinobotokelore450

A dinobotok eredettörténetéből viszont kiderül, hogy Sokkoló, az Álcák egyik vezére már a jurakor idején befutott hozzánk, és a szonda már akkor is sorra követte el a kapitális hibákat: dinoszaurusz kinézetűre hegesztett össze öt Conan-mentalitású, törű-zúzó, buta autobotot. Míg a vezérük, Grimlock egy T-Rex volt, a kedvencem, Swoop pterandonná tudott átváltozni, bár ő az őshüllőcsőr miatt úgy nézett ki robot alakban, mint valami gonosz, sipkás manó.

A Beast Wars unverzum

A Hasbro 1995-ben is ráncfelvarrásra küldte a Transformereket. A Beast Warsra keresztelt figuraszériában az autobotokból Maximalok, az árcákból aljas Predakonok lettek, és a szereplők már nem járművekké, hanem félig élő, félig robot dinoszauruszokká és az elveszett világ zsáner egyéb vadállataivá tudtak átalakulni: Megatronból például T-Rex, Optimusz fővezérből óriásgorilla lett (ennek a hátterében az állt, hogy a Hasbro 91-ben felvásárolta a Tonka játékforgalmazó céget, és a nekik bedolgozó Kennert, ahol a szögletes ős-Transformereket már nem tartották elég coolnak).

A főemlős Optimus vezér a Beast Wars-univerzumból
A főemlős Optimus vezér a Beast Wars-univerzumból

Az állatmaszkokat kitaláló játékgyártók mellett a 96-tól 99-ig futó Beast Wars rajzfilmsorozat forgatókönyvírói is sokat újítottak a Transformers-mítoszon: ők hoztak be például a gigarobotok világába a Szikrát, azaz a robotok lelkét, ami ha kihuny, az alakváltó meghal. Bár a rajzfilmsorozat produkciós vezetője, Clyde Klotz (aki a 90-es évek elején még az X-akták látványtervező asszisztense volt) a tévésorozatok Oscarjának számító Emmy-díjat is megkapta, a geek rajongók a mai napig ekézik a Beast Wars-szériát. A King Konggá mutálódott Optimusz ellenzői a kamion alakú fővezér védelmében még egy "Trukk not munky" mozgalmat is indítottak.

A filmek szereplői műanyagdobozban

Miután 2007-ben Michael Bay filmre vitte a gyerekszobákban csatázó műanyag robotok történetét, a Hasbro jó érzékkel azonnal piacra dobott egy új figuraszériát, amiben a korábbi változatoktól eltérően minden autobot és álca úgy néz ki, mint a vásznon. A hardcore rajongók és játékgyűjtők természetesen a Chevrolet Camaróvá alakuló Űrdongót is ugyanúgy imádják, mint az eredeti képregények és rajzfilmek kicsi, sárga bogárhátú Volkswagenjét.

bumblebee450

A fentieken kívül természetesen számos aluniverzum és figurasorozat létezik még (mi most csak a kedvenceinket válogattuk össze), többek között a Transformers Masterpiece, amiben ugyanúgy megtalálható a képregények Mack-kamionná alakuló Optimusza, mint az álcák közé tartozó Üstökös mozifilmes verziója.