A legjobb európai filmek fesztiválja az isztriai Motovunban

2011.07.11. 08:19
A legjobb európai filmeket mutatják be, Írország lesz a díszvendég és Ulrich Seidl osztrák rendezőnek retrospektív vetítést rendeznek Horvátországban a 14. Motovuni Filmfesztiválon július 25. és 29. között.

A fesztivált az Isztriai-félsziget belsejében, egy hegycsúcson fekvő középkori városkában rendezik. A "filmek hegyén" az ötnapos maratonon délelőtt 10-től hajnali 4-ig tartanak majd a vetítések, 28 filmet mutatnak be a versenyprogramban. Horvátországi premier lesz Wim Wenders 3D-ben készült táncfilmje Pina Bausch világhírű német táncos, koreográfus, együttesalapító életéről.

Világpremiert is tartanak: Zelimir Zilnik külföldön és Szerbiában is többszörösen kitüntetett rendező legújabb dokumentumfilmjét, a Jedna zena - jedan vek (Egy asszony - egy évszázad) című alkotását mutatják be, de láthatják az érdeklődők a magyar mester, Tarr Béla A torinói ló című, az idei Berlinalén Ezüst Medvével elismert filmjét is. A publikum ugyancsak megnézheti a belga Dardenne fivérek alkotását, a Biciklis kölyök című filmet.

Igor Mirkovic, a fesztivál igazgatója elárulta a Jutarnji List című zágrábi napilapnak, hogy ez csak a 13. seregszemle lenne, de babonából a mostani filmes mustrát "kinevezték" a tizennegyediknek. A filmeket Jurica Pavicic filmkritikus válogatta. A kínálatban szerepel két regényadaptáció: Murakami Haruki japán író bestselleréből, a Norwegian Woodból (Norvég erdő) készült azonos című film és az Alek Popov regényéből, a Mission Londonból (Londoni küldetés) rendezett, az utóbbi 20 év legnézettebb bolgár filmje, Dimitar Mitovszki alkotása. A magyarok a 2010-ben bemutatott film koprodukciós partnerei voltak.

Motovunban 16 írországi filmet is bemutatnak és retrospektív vetítés lesz Ulrich Seidl 59 éves osztrák rendező alkotásaiból. Első játékfilmje, a Hundstage, amelyet Kánikula címmel vetítettek a magyar mozik, a zsűri nagydíját kapta a velencei filmfesztiválon 2001-ben.

A nemzetközi zsűri három tagja, Kocsis Ágnes magyar, David Mackenzie skót és Vanja Cernul horvát születésű, New Yorkban élő filmrendező dönti majd el, hogy melyik film kapja a Motovun propellere nagydíjat és kiosztják a Bauer-díjat a régió filmjei közül (szlovén, horvát, szerb, bosnyák, montenegrói, macedón, koszovói) a legjobb alkotásnak.

A motovuni fesztivál válogatott filmjeiből a mustra után egy héttel, augusztus 1. és 7. között a rijekai (Fiume) Art-kino Croatia moziban lesz bemutató, majd a zágrábi Movieplexben vendégeskedik a fesztivál termése