no

Mi lesz Potterékkel a Halál ereklyéi után?

2011.07.13. 17:02
A héten grandiózus lezárással ér véget a 10 éve tartó varázslóőrület, de a szemünk előtt felnőtt gyereksztárok nem hagyják abba a filmezést, most kezdik csak igazán el. A következő két évben Harry szellemek után nyomoz, Hermione szexel és drogozik, Ron és Draco pedig nácikat gyilkol és tinihorrorban vigyorog.

Daniel Radcliffe

A varázslótanonc Harry Potter 2001-ben és 2011-ben

A Harry Potter-sikerszéria 21 éves főszereplője nem kezdő gyerekszínészként került a roxforti varázslósuli díszletei közé: egy 99-es BBC tévéfilmben ő alakította a fiatal Copperfield Dávidot, 2001-ben pedig a Panamai szabóban láthattuk, ő volt Geoffrey Rush iskolába rohanó gyereke. A kis Radcliffe 10 évesen még csak 250 ezer fontos fizetést kapott az első kasszasiker mozifilmért, a befejező duplaepizódot viszont már a szokásos, 20 millió dolláros hollywoodi sztárgázsiért vállalta el.

A színésznek a varázsló-franchise és a vetkőzős Equus színdarab mellett az elmúlt 10 évben nem sok filmre maradt ideje a December Boys és az Édes fiam, Jack című drámákon kívül. Az egyre nyomasztóbb és sötétebb Potter-széria befejező részének forgatása óta viszont sorra kapja az ajánlatokat, főleg horror és geek témákban. A jövőre mozikba kerülő The Woman in Blackben például zsebórás-frakkos, XIX.századi ügyvédet alakít, akinek a kliense halála miatt egy távoli, ködös vidék kísértetkastélyához kell utaznia. A film rendezője a horrorveterán James Watkins, a forgatókönyvet pedig a Ha/ver társírónője, Jane Goldman írta.

Radcliffe-ot 2012-ben elvileg egy másik jónak ígérkező filmben, az atomcsapást túlélő fiatalokról szóló Jay and Seth Vs. the Apocalypse-ban is láthatjuk majd, feltéve persze, ha Seth Rogen és Jay Baruchel tényleg moziváltozatot forgatnak az azonos című 2007-es főiskolai kisfilmjükből.

2013-ra készülne el Radcliffe harmadik új filmje, a The Amateur Photographert. Itt egy fiatal fotóst alakít, aki egy álmos New England-i kisváros lakóinak legintimebb pillanataira vadászik a füvezős-hippis 70-es években. A filmet Christopher Monger rendezi a saját forgatókönyve alapján, ő korábban olyan abszurd vígjátékokban foglalkozott a vidéki élettel, mint az Az angol, aki dombra ment fel, de hegyről jött le.

Rupert Grint

Ron Weasley 2002-ben és 2011-ben

Rupert Grint pár évvel idősebb híres gyerekszínész kollégáinál: már 12 volt, amikor beválogatták a Bölcsek kövébe a kötelező mókamester karakternek. Grint az elmúlt 10 évben látványosan kinőtte a szeplős balfácán skatulyáját, és szinte a szemünk előtt gyúrta szét magát Kovács Robi-hasonmás, ír dokkmunkássá, így nemcsak az ismertsége, de az alkata miatt is előszeretettel hívják horrorba, sportfilmbe és háborús drámába.

Ron szerepéért nem járt annyi pénz, mint a szemüveges főhősért, így Rupert Grint már a Potter-széria alatt is saját filmekkel kompenzálta, hogy a Főnix rendjéért csak 4 millió dollárt kapott, míg Radcliffe 14-et. Szerepelt a 2006-os Sofőrleckében, 2009-ben drogozós-partizós filmet forgatott Cherrybomb címmel, tavaly pedig a Wild Targetben alakított bérgyilkostanítványt Bill Nighy és Emily Blunt oldalán.

Daniel Radcliffe-hez hasonlóan Rupert Grintet is horrorban láthatjuk legközelebb: idén készíti el a Cross Country című kempinges mészárlást. Az Eddie the Eagle-ben minden idők leglúzerebb olimpiai síugrójaként láthatjuk viszont (a legendás Sas arról híres, hogy 59 métert repül olyan pályákon, ahol másoknak 130 az átlag), a 2012-re ígért Comrade-ben Norvégia fölött lelőtt, nácikkal verekedő brit pilóta lesz, a szintén 2012-es Wartime Wanderersben pedig a Bolton Wanderers nevű angol focicsapat 30-as évekbeli sztárját alakítja.

Tom Felton

Draco Malfoy 2002-ben és 2011-ben

A Bölcsek köve gyereksztárjai közül csak az egyik legöregebbnek, a 87-es születésű Tom Feltonnak volt igazi színészi múltja, mivel már a 90-es évektől olyan filmekben szerepelt, mint a Csenö manók, a Szilánkos képek valamint az Anna és a király. A három Potter-főszereplőtől eltérően Felton idősebb korában kezdte el halmozni a díjakat: míg Daniel Radcliffe-nek, Emma Watsonnak és Rupert Grintnek szinte kizárólag csak a Bölcsek kövével, a Titkok kamrájával és a Főnix rendjével sikerült pár Satellite és Young Artist Awardot gyűjtenie, Draco Malfoy idén és tavaly is megkapta az MTV-től a legjobb mozis főgonosznak járó Aranypopcornt.

Az egyre félelmetesebb Potter-epizódok forgatási szüneteiben természetesen Felton is kipróbálta magát a horror műfajban. Játszott az eltűnt gyerekekről szóló Disappearedben, tavaly pedig egy vérfarkasos slashert forgatott 13Hrs címmel, amiben pont úgy mészárolja a rém a bulizós fiatalokat, ahogy azt elvárjuk a műfajtól a 78-as Halloween óta. Ezt a receptjét követi a 2012-ben mozikba kerülő The Apparition is, csak ebben a farkasember és a halhatatlan maszkos gonosz helyett egy másik természetfeletti lény kergeti majd az alsóneműben sikoltozó főiskolásokat. A jelenleg épp gőzerővel készülő Evac szintén horror lesz: egy kihalt katonai bázisra visszatérő kommandó pokoljárását meséli el.

Tom Felton egyébként a varázslószéria egyetlen olyan ismertebb arca, akit az utolsó Potter-mozifilm után egy másik nyári blockbusterben is láthatunk: öntudatra ébredt főemlősökkel keménykedik az augusztus 18-án mozikba kerülő A majmok bolygója: Lázadásban. A 23 éves színész emellett Rupert Grinthez hasonlóan sportfilmet és háborús drámát is bevállalt: a From the Rough egy olyan női edzőről szól, aki az iskolai lányúszócsapat után a fiúk golfcsapatánál folytatja a karrierjét, a második világháborús Grace and Dangerben pedig a megszállt Franciaországban játszódik, ahol a szövetségesek megmentenek egy vidéki lányt a náci csapatok kegyetlenkedésétől, magukra haragítva ezzel egy falkányi SS-tisztet.

Emma Watson

Hermione 2002-ben és 2011-ben

Emma Watson 10 éves kislányként került 2000-ben a 9 hónapos forgatásra készülő Harry Potter-stábba. Azóta a több milliós epizódonkénti fizetések felmarkolása mellett a divattervezői karrierjét is el kezdte építgetni, és Daniel Radcliffe-hez hasonlóan a Főnix rendeje és a Félvér herceg között neki is volt ideje Halálfaló-mentes filmekre: a Ballet Shoesban táncos volt, a Cincin lovagban pedig a hercegnő hangja.

A színésznő a duplarészes Halál ereklyéi leforgatása után sem unatkozott. Főszerepet kapott az idén novemberben mozikba kerülő My Week with Marilyn című drámában, ami az 1957-es A herceg és a táncosnö forgatásán Marilyn Monroe és Sir Laurence Olivier között szövődő, viharos szerelmi kalandot meséli el egy rendezőasszisztens szemszögéből. A filmest Eddie Redmayne alakítja, a vele kavaró, Lucy nevő kellékesnőt Emma Watson, Marilyn Monroe-t Michelle Williams, Sir Oliviert pedig Kenneth Branagh. A rendező a brit tévéfilmekben utazó Simon Curtis, aki a Copperfield Dávidban már két Harry Potter-sztárral, Daniel Radcliffe-fel és Maggie Smith-szel (McGalagony professzor) is együtt dolgozott.

emma.gif
Hogyan változott a négy gyerekszínész. Kattintson!

Szex, drogok és bonyolult párkapcsolatok, ezek a hívószavai a szende Hermione 2013-ban mozikba kerülő, The Perks of Being a Wallflower című romantikus drámájának. A rendező, Stephen Chbosky a saját regénye alapján írta a forgatókönyvet, és sokat várunk tőle, mert producer-kreátorként egész jó posztapokaliptikus ötletekkel pakolta tele a Jericho című CBS-sorozatot.