Rekordot dönthet az új Harry Potter-film

2011.07.13. 17:03

A Warner Bros. jelentése szerint az amerikai Potter-rajongók eddig 25 millió dollár értékben váltottak jegyet az Egyesült Államokban az utolsó Harry Potter-filmre. Az elővételben elkelt jegyek nagy többségét az  a péntek éjféli bemutatóra váltották, és a stúdió reméli, a film megdönti a Twilight-franchise harmadik része által felállított, harmincmillió dolláros amerikai rekordot. A jegyeket árusító egyik oldal, a fandango.com adatai szerint a Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. részének előadásai közül már ötezerre minden jegy elkelt - két nappal a bemutató előtt.

Dan Fellman, a Warner terjesztési igazgatója a háromnapos (péntek-vasárnap) nyitány bevételét 130-140 millióra jósolja, de azt is megemlítette a Variety-nek, hogy elképzelhető, a film megdönti az eddigi, 158 millió dolláros rekordot is, amit a Sötét lovag állított fel még 2008-ban. Ez nagyban függ a pénteki bemutató eredményétől, illetve attól, mennyire vonzó a film 3D-s verziója - erre a jegyek jóval többe kerülnek, mint a hagyományosra. "Ha a jegyek felét 3D-s előadásokra váltják, nagyon érdekes helyzet alakulhat ki" - nyilatkozta Fellman.

Iparági szakértők szerint a film iránti érdeklődés a marketingkampánynak köszönhetően cseppet sem lankad, sőt, most ért a csúcsra, így a péntekről szombatra várható 40 százalékos nézettségcsökkenést inkább 20 százalékra jósolják - feltéve persze, ha a film jó, és az első napi nézők nem beszélik le a többieket a mozizásról.

Az utolsó Harry Potter-film díszbemutatóját július 7-én tartották Londonban, július 12-én pedig Kuvaitban láthatták a szerencsések - a világ többi részén általában ezen a héten mutatják be, kivéve Kínát, ahol augusztus 6-án lesz a premier és Zimbabwe, ahol valamilyen megfoghatatlan okból 2012 márciusáig csak a kalózverziót láthatják a kisgyerekek. Egy rekordot a film biztosan beállít: még soha egyetlen filmet sem mutattak be annyi IMAX-vásznon (425), mint ezt.