Auguszta
-4 °C
2 °C

Harry Potter a világ legjobb üzleti vállalkozása

2011.07.14. 17:04
25 hozzászólás

A Harry Potter könnyed ifjúsági regénynek indult, majd a világ egyik legkomolyabb üzleti vállalkozásává alakult át. A Harry Potter-márka 1998 óta 21 milliárd dollárt hozott, írta a Deadline.

000 PAR2003120239168

J.k. Rowling írt egy könyvet, majd még hatot, ahogy állítólag eredetileg tervezte. A könyveket szép sorban ügyesen 68 nyelvre lefordították, nyomtak 450 milliót belőlük, csak Amerikában ebből elment 150 millió. 2010-ig 1,2 milliárd dollár bevételt hozott a könyveladás. A nagy trükk egyértelműen a könyvek és a filmek sorozatos megjelenésében keresendő: bármelyikből is jelent meg új, mindig olyan felhajtás volt körülötte, hogy minden Harry Potter-termék eladását megdobta.

Az első hét film közel 6,4 milliárd dollárt hozott a moziban, ráadásul a bevételek 68 százaléka nem az amerikai kontinensről érkezett. Ehhez hasonló sikert csak a 22 James Bond-film és a Csillagok háborúja-sorozat tudott együttesen elérni, ha minden film esetében az inflációval is számolunk.

000 PAR2004051082984

A rajongók 1,5 milliárd dollárt költöttek 42 Harry Potterhez kapcsolódó videójáték megvásárlására. A Videókazetták, dvd-k és blu-ray lemezekre 3,9 milliárdot. Állítólag csak az amerikai videóeladásokból beérkezett 1,5 milliárd dollárt, ami minden várakozást felülmúlt, hiszen a film gyártási költségeit visszahozták csak ezzel.

A vásárlók a legtöbb pénzt mégis a boltokban hagyták, ahol mindenféle Harry Potter-es bögrét, figurát, ruhát és édességet vettek 7 milliárd dollárért, amihez könnyedén jöhet még egymilliárd az év végéig. A könyvnek és a filmnek vége, de a brandnek még messze nincs, ezért is örülhetnek a Potterből élők, hogy Rowling elkészítette a Pottermore nevű honlapot. A londoni stúdiót is kinyitnák a látogatók számára, hogy olyan tematikus park legyen, mint a Universal által működtetett orlandói, ahol eddig 7 millióan vettek részt Harry Potter utazásán, kétmillióan vásároltak vajsört. A tavalyi év ezen szakaszához képest ráadásul jelentősen növekedni fog a látogatók száma.