U2-dokuval nyílik a Torontói Filmfesztivál

2011.07.27. 12:54

A U2 ír rockegyüttesről szóló dokumentumfilmmel nyílik meg szeptemberben a 36. Torontói Filmfesztivál. Mint Cameron Bailey, a fesztivál társrendezője elmondta: az elmúlt 36 évben először fordul elő, hogy dokumentumfilmet választottak nyitófilmnek. A From The Sky Down című produkció a népszerű ír banda történetét meséli el Davis Guggenheim rendezésében. Guggenheim 2007-ben Oscar-díjat kapott a Kellemetlen igazság című, klímakatasztrófára figyelmeztető dokumentumfilmjéért.

A szervezők keddi bejelentése szerint a kanadai nagyváros filmes mustráján tartják Luc Besson és Francis Ford Coppola legújabb alkotásainak világpremierjét is. A francia rendező munkája, a The Lady Aung Szan Szú Kji mianmari ellenzéki vezető portréja, az Apokalipszis most alkotója pedig a Twixt című horrorfilmmel érkezik Torontóba.

A szeptember 8. és 18. között zajló fesztiválon lesz Pedro Almodóvar, Nanni Moretti, George Clooney, Madonna és a Cannes-ból kiutasított dán rendező, Lars von Trier produkcióinak észak-amerikai bemutatója is. A 11 napos programban vetítik Cameron Crowe Pearl Jam Twenty című zenés dokumentumfilmjét a kilencvenes években befutott amerikai rockbandáról. David Cronenberg pedig A Dangerous Method című, Freud és Jung kapcsolatáról szóló történelmi filmdrámáját mutatja be Keira Knightley, Viggo Mortensen és Michael Fassbender szereplésével.