Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Hollywoodot nem érdeklik a feketék

2011.07.28. 13:35
7 hozzászólás
Harry Belafonte
Harry Belafonte

Harry Belafonte szerint Hollywood sohasem lesz tekintettel a színesekre. A 84 esztendős színész erről a színesek érdekvédelmével foglalkozó kongresszus filmes vitafórumán beszélt szerdán Los Angelesben. A vitában Louis Gossett jr., Tatyana Ali színész-énekesnő, Hill Harper színész-író és a Fekete Kaszkadőrök Szövetsége (BSA) is részt vett.

Belafonte azt javasolta, hogy a Nemzeti Társaság a Színes Bőrű Emberek Előrejutásáért (NAACP) hozzon létre egy csoportot filmes alkotókból, amely egyfajta változásokhoz szükséges "radikális eszmét" ösztönöz. Mint mondta, az afroamerikaiak csak akkor értek el előrehaladást az ország története során, amikor egy csoport merte vállalni a radikális gondolkodást és a radikális tetteket. Egyúttal arra szólította fel az fekete színészeket és filmkészítőket, hogy jöjjenek össze, és hozzanak létre intézményes bázist.

"Úgy vélem, régen létrehozhattunk volna fekete stúdiókat, és teremthettünk volna egy fekete forgalmazási központot" - fejtette ki Belafonte.

A színész és jelen lévő kollégái is egyetértettek abban, hogy a fekete színészek és fogyasztók változtathatnak azon, ahogy a szórakoztatóipar megjeleníti a színeseket. "Nehéz olyan szerepet találni, amire büszke lehetek" - mondta el a 32 éves Ali arra utalva, hogy a szerinte az afroamerikai nő archetípusai nincsenek feltárva. A BSA tagjai felidézték: 1966-ban azért hozták létre a szervezetet, hogy a filmekben helyettük ne feketére maszkírozott fehér kasszkadőrök kapjanak munkát.

tk3s 19541005 cmm g90 618

A NAACP csütörtökön befejeződő 102. kongresszusának keretében folyó vita résztvevői leszögezték, hogy érdekeik képviselete és az oktatás kulcsszerepet játszik abban, hogy haladást érjenek el Hollywoodban.