A Trónok harca miatt ugrott meg a Time Warner bevétele

2011.08.05. 11:40

A vártnál nagyobb bevételt könyvelhetett el a Time Warner 2011 második negyedévében - derül ki a konszern szerdai jelentéséből. Az újságokért, filmekért és tévéműsorokért is felelős médiavállalat összbevétele 7,03 milliárd dollár volt, az elmúlt három hónap nettó nyeresége pedig 638 millió dollárra rúg.

A Time Warner vezérigazgatója szerint a növekedést egyrészt a digitális platformok alkalmazásában történt előrelépésnek köszönhetik. Az elmúlt hónapokban már okostelefonon is lehetett követni a CNN vagy az HBO műsorát. Másrészt pedig a drágább előfizetés, a sportprogramok hirdetéséből befolyt összegek és az HBO műsorainak értékesítése dobta meg a bevételeket.

A Time Warner birodalma a szórakoztatás több területét is lefedi. Négy nagyobb pillére közül az első a Turner Broadcasting System, ami számos csatornát - köztük a CNN, TNT és Cartoon Networkot is - működtet. A második nagyobb részleg a Warner Bros. Entertainment, ami a filmiparban sikert sikerre halmoz. 2010-ben a stúdió égisze alatt futó öt produkció kaszált tengeren innen és túl is 100 millió dollárt (Harry Potter és a Halál ereklyéi I., Eredet, A titánok harca, Valentin nap, Terhes társaság). 2011-ben a stúdió nagy reményeket fűz a Harry Potter és a Halál ereklyéi II., Zöld Lámpás, Scherlock Holmes 2., Táncoló talpak 2. és a Másnaposok 2. című filmekhez. A kis varázslótanonc sorra döntögette arekordokat, és nemrég átlépte az egy milliárd dolláros lélektani határt is. A Zöld Lámpás viszont nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mivel eddig még a gyártási költséget se hozta vissza.

A Warner Bros. Entertainment egyik márkája a Warner Bros Televison Group, ami a 2011-12-es szezonra 50 televíziósorozatot készít. Szinte minden adó igénybe veszi a cég szolgáltatásait. A CBS a Két pasi meg egy kicsi, Agymenők, A mentalista, Mike & Molly, és a Person of Interest sorozatokat rendelte be.                                                                           A CW a már bevált darabok mellé - Vámpírnaplók, A pletykafészek, Odaát, Tuti gimi - egy újra is igényt tart, melynek címe Ringer lesz. Az NBC a több éve sikerrel futó Chuck mellett egy újdonsággal is előrukkol: Are You There Vodka? It’s Me Chelsea. A TNT négy sorozat gyártásával bízta meg a Warnert (Memphis Beat, Született detektívek, A főnök, Terepen).

Szintén a Warner Bros. Entertainmenthez tartozik a Warner Home Video, ami 14 éve a legnagyobb számban értékesít DVD-ket és videókat. Végül meg kell említenünk a 2009-ben alapított DC Entertainmentet is, ami jelentős bevételeket hoz. DC képregényfigurák közel 1000 képregény címében jelennek meg. A Batman 3. és az új Superman is DC karaktereket vonultat fel.

A harmadik pillér a Time Inc., melynek portfoliója 22 magazint és 27 website-ot tartalmaz. Ennek a szekciónak a kiadásból származott bevétele 946 millió dollárt tett ki, ami 3 százalékos növekedést jelent. A hirdetésekből befolyó bevétel egy százalékkal nőtt.

A negyedik rész pedig a Home Box Office, amihez az HBO és a Cinemax is tartozik. Az HBO igényes sorozatai nagy rajongótáborral rendelkeznek. A legújabb sikerük a George R. R. Martin regényeiből készült Trónok harca.

Mindezek fényében nem csoda, hogy a Time Warner bevétele jelentősen nőtt.