Kártérítésre kötelezték a Biutiful producereit

2011.08.12. 15:00

Kártérítésre kötelezték az Oscar-díjra jelölt Biutiful producereit, mert a filmforgatása során "megszentségtelenítettek" egy sírt egy barcelonai temetőben. A producereknek emellett rendbe kell tenniük a temető egy sarkát, hogy helyreállítsák a sírkerthez méltó hangulatot - írta a The Daily Telegraph.

A jelentés szerint a 2008-ban felvett jelenetek előkészítéséhez összepiszkoltak néhány, halottak maradványait őrző urnafülkét, hogy elhanyagoltnak tűnjenek, és néhány díszletkoporsót is szétszórtak a területen. Egy apja sírjához kilátogató nőt azonban annyira felháborított a hely állapota, hogy beperelte a film producereit és a forgatást engedélyező barcelonai városi tanácsot.

A barcelonai bíróság a héten 20 ezer eurós kártérítést ítélt meg a 36 éves munkanélküli nőnek a neki okozott "erkölcsi kárért". A nő elmondta, hogy a történtek után képtelen volt folytatni a munkakeresést, és hónapokig járt tanácsadásra, hogy feldolgozza a  borzalmas élményt.

A pénzbüntetést a bíróság megosztotta a Mod produkciós vállalat és a barcelonai önkormányzat között.

Alejandro Gonzalez Inarritu Biutiful című filmdrámáját a legjobb külföldi film kategóriában jelölték Oscar-díjra 2011-ben. A Cannes-ban a legjobb férfi alakítás díját elnyert Javier Bardem főszereplésével készült alkotást szeptember elsejétől láthatják a magyar nézők.