Virgil
0 °C
3 °C

Két fesztiváldíjas film is a Cinefestre jön

2011.08.18. 12:35

Szeptember 17-25 között kerül megrendezésre Miskolcon az egyre nagyobbra és színvonalasabbra növő Cinefest. Két fesztiváldíjas filmet is elhoznak: az egyik Locarnóban, a másik Szarajevóban nyert.

A Lélegzet című film a színész Karl Markovics első rendezése. Az Ausztriában jól ismert és népszerű művész karakteres arcát a hazai közönség a három évvel ezelőtti, Oscar-díjas Pénzhamisítókból ismerheti. A burgenlandi, részben magyar származású Markovics filmje Cannes-ban a Director's Forthnight szekcióban versenyzett, a magyar premier - a tervek szerint a rendező és a főszereplő jelelétében - a Jameson CineFest versenyprogramjában lesz szeptemberben. Angelina Jolie adta át néhány hete Szarajevóban Thomas Schubertnek, a Lélegzet (Atmen) című film fiatal főszereplőjének a legjobb férfi alakítás díját.

Néhány napja a legjobb rendezés díját nyerte Adrian Sitaru Szívből jövő szeretetből című filmjével a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon. A magyar koprodukcióban készült film hazai ősbemutatója szintén a CineFesten lesz. Sitaru előző filmje, a szintén nagy kritikai és fesztiválsikert aratott Sporthorgászat is Miskolcon rajtolt két éve, a női főszereplő, Maria Dinulescu (a román újhullám egyik legnagyobb sztárja például a California Dreamin'-ből ismerős) is a CineFest vendége volt. Miskolc a tervek szerint ismét vendégül látja az alkotókat: a rendezőn kívül a film magyar társproducerét, Vágási Emőkét, sztárjait: Tóth Orsit és Török-Illyés Orsolyát, és a Locarnóban a legjobb férfi alakítás díjával kitüntetett Bogdan Dumitrachét is.