Látogass el kedvenc filmjeid helyszíneire!

2011.08.24. 12:02

Harry Potter rajongói 2012 tavaszától látogathatják a Warner Bros. stúdióban a film díszleteit. A háromórás túra során a látogatók megtekinthetik többek között Dumbledore dolgozószobáját és a nagytermet is.

A szemfüles rajongók azonban London utcáin sétálva is ráismerhetnek filmekből ismert helyekre. Összegyűjtöttünk néhány, a franchiseok jeleneteiből ismertté vált helyszínt.

Harry Potter

J.K.Rowling nemcsak az angol színészekhez ragaszkodott a filmekben, hanem a brit tájakhoz is. Az első Potter-film óta a forgatási helyszínek már szinte zarándokhellyé váltak.

Harry-Potter-and-the-Half-Blood-Prince-Behind-The-Scenes-rupert-

A történet kezdetén Harry megtudja, hogy varázsló. A tanuláshoz szükséges felszerelést Hagrid segítségével az Abszol úton vásárolja meg, ahova a Foltozott Üstön keresztül jutnak el. Ha a londoni Leadenhall piacon járunk, ne felejtsük el megnézni az Üst bejáratát (a helyiségben ma optikai szaküzlet működik). Harry pénzét a varázslók bankjában, a Gringotts-ban őrzik, amit a mi világunkban Australia House-nak hívnak (nem látogatható, csak az ajtón lehet benézni). A King's Cross pályaudvar kilenc és háromnegyedik vágánya csak a képzelet szüleménye, a jeleneteket a 4-es és 5-ös peron között forgatták. A rajongók azért fényképezkedhetnek a 9-es vágánynál a falban eltűnő kocsival. A filmekben látható pályaudvar külső jeleneteit a St. Pancras állomáson vették fel.

A Titkok kamrájában Harry és Ron repülő autóját kis híján elcsapja a világ egyik leghíresebb viaduktján -a skóciai Glenfinnanbe vezető völgyhíd – haladó Roxfort Expressz. A Skóciában található Alnwick kastély szolgált Roxfortként az első két filmben. Többek között itt vették fel a repülésórát és a második film elején a repülő autóval történt szerencsétlen landolást is. A Tiltott Rengeteg a történet szerint a varázslóiskola mellett található, de a valóságban egészen Buckinghamshire-ig el kell utaznunk, ha látni akarjuk a félelmetes fákat. Hagrid kunyhóját is itt építették fel, de a forgatás után lebontották.

Angliában felismerték a forgatási helyszínekben rejlő üzletet, és többféle egynapos utat kínálnak a rajongóknak. Akik 4 napig akarják felfedezni a varázslótanonc világát, azoknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk (140 ezer forint).

Star Wars

A valóságban azért nem kell egy másik galaxisba utaznunk, hogy eltöltsünk egy éjszakát azon a helyen, ahol Luke Skywalker felnőtt. A tunéziai Matmata szolgált Tatooin bolygóként, és a környék a mai napig turisták ezreit vonzza. Az ifjú Skywalker házában ma a Sidi Driss Hotel működik. A hotel 20 szobája egész évben várja a vendégeket, a személyzet pedig szívesen mesél a filmforgatásról.

Star Wars in Tunisia

Néhány jelenetet a Chebika oázisban és környékén vettek fel, ami tulajdonképpen egy romváros. Egyes rajongók szerint ez a hely ihlette Chewbacca nevét. A ma már Star Wars-kanyonként emlegetett (eredeti neve Sidi Bouhlel-hasadék) helyre a Star Wars IV. -  (1977), majd a Baljós árnyak (1999) fogatversenyes részeinél is ráismerhetünk. A Baljós árnyakban szereplő rabszolgaszállást is felkereshetik az érdeklődők. A jeleneteket a tunéziai Ksar Hadadában, illetve Medeninében forgatták. A jellegzetes építmények, úgynevezett gorfák egyébként a termés és áru raktározására szolgáltak.

A Jedi visszatérben Luke és Leia siklómotoron veszi üldözőbe a felderítő járőröket a szőrös ewokok lakhelyén. A californiai Grizzly Creek Redwoods State Park területén sétálva mi is az Endor holdon érezhetjük magunkat. A Klónok háborújának helyszíneit többek között Spanyolországban és Olaszországban találhatjuk meg. A casertai palota (Nápolyban) szolgált a nabooi Theed palotaként, és a Tóvidéken játszódó jeleneteket Észak- Olaszországban, a svájci határ közelében épült Villa del Balbianelloban vették fel.

James Bond

Huszonhárom 007-es film készült el eddig, így bőven akad olyan helyszín, amit érdemes felkeresni. A londoni programok során a James Bond-történetek írójának, Ian Flemingnek az életútjával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A háromórás úton tizenkét 007-es forgatási helyszínt keresnek fel, és ráadásként ellátogatnak más kémfilmekből (Johnny English, Austin Powers) ismertté vált helyekre. Londonon külső részein is akad bőven látnivaló: a Bond-kocsik vagy az a golfklub, ahol Oddjob levágta a szobor fejét (Goldfinger).

Gyűrűk ura

Peter Jackson Új-Zélandon született, így logikus volt az a lépése, hogy a Tolkien-regényekből készült trilógiát itt forgatja le. Az ország változatos tájainak hála: a dombok között megbúvó Hobbitfalva, a hegyekkel körülzárt Helm-szurdok és a síkság fölé magasodó Edoras is elkészülhetett. Bár az első filmet 10 éve mutatták be, a rajongók lelkesedése azóta sem lankadt Frodó és Középfölde iránt. Zsáklak ajtajában ma is készíthetünk fotókat, és nagy sétákat tehetünk a környéken. Aki azonban különlegesebb élményre vágyik, az helikopterrel is bejárhatja a Gyűrűk ura forgatási helyszíneit.  Különböző hosszúságú utak közül választhatunk. Vasudvardba több mint három óra alatt jutunk el, de az Anduin folyót már 45 perc alatt is megcsodálhatjuk.

Akik inkább a földön maradnának, azok mindenképpen menjenek Wellingtonba, hiszen a városban és környékén számos forgatási helyszín található. Az időszűkében levőknek félnapos programokat ajánlanak a szervezők. Az ilyen csoportok a 7 legfontosabb helyszínt, köztük Völgyzugolyt, Minas Tiritht és a Helm-szurdokot is felkeresik. Az egész napos út során huszonöt helyszínt és a WETA (vizuális effektekkel foglalkozó cég) múzeumát is útba ejtik a kis létszámú csoportok.

Indiana Jones

Az elveszett frigyláda fosztogatói legnagyobb részét Tunéziában forgatták, nagyrészt ugyanazokon a helyeken, mint a Star Warsot.

Raiders of the Lost Ark

A végzet templomának cselekménye Indiában játszódik, de a stáb a jeleneteket Sri Lankán, Kandy városában vette fel. A város egyik nevezetessége az elefánt árvaház, ahol egyébként a film elefántos jeleneteit is rögzítették.

Az utolsó keresztes lovag forgatásakor a stáb bejárta a világot; jártak többek között Utah és Colorado államban, Spanyolországban, Essexben, Londonban, Hertfordshire-ban és Olaszországban is. Az iskola, ahol Indy tanít a hertfordshire-i Rickmansworth állomástól pár percre található. A Grált követve a kalandor Velencébe megy, ahol a nyomok San Barnaba templomába vezetnek. Indy és társai az ősi Petra város romjai között keresték a Szent Grált Jordániában.

Alkonyat

Catherine Hardwicke rendezte az első filmet, így ő választotta ki azokat a helyszíneket, amik aztán a későbbi részekben is jelentős szerephez jutottak. Mivel kis költségvetési keret állt rendelkezésre, ezért nem tudtak a rossz infrastruktúrájú Forksban forgatni. A Portland környékén található Vernonia helyettesítette Forksot, míg a Port Angelesben játszódó jeleneteket (ruhavásárlás, Edward és Bella beszélgetése az étteremben) St. Helensben vették fel. Bella iskoláját a portlandi Madison Középiskola és a Washington állambeli Kalama Gimnázium segítségével keltették életre. Érdekesség még, hogy a Cullen-klán üvegfalú rezidenciája egy Portlandben élő Nike-fejes háza, aki megengedte, hogy nála forgassanak.

Rocky

Erről a filmről mindenkinek először azok a lépcsők jutnak eszébe, ahol Rocky edzése során felfutott. A Philadelphia Múzeum előtt található lépcsőt mi is megmászhatjuk, és felérve diadalittasan bokszolhatunk a levegőbe. A kultikus helyszínt a Rocky második részében is viszontláthatjuk, mikor a bokszolóval egy egész tömeg fut együtt, illetve a Rocky Balboában is. Rocky apartmanja a Tusculum utca 1818 E száma alatt található, mivel magántulajdonban van, ezért csak kint nosztalgiázhatunk.

vfiles19305

A keresztapa

A keresztapa trilógiát New Yorkban, Sziciliában, Los Angelesben és Nevadában forgatták. A Corleone-birtok Staten Islanden, a Longfellow sugárúton található. A rajongók New York számos utcáját és épületét felismerhetik a filmekből. Az Edison Hotel bárjában találkozik Solozzo és Lucca Brasi, a New York Megyei Bíróság lépcsőin lövik hátba Emilio Barzinit. Manhattan Little Italy részén is több jelenetet forgattak. Itt vették fel a Don Corleone ellen elkövetett merényletet is.

maria vitelli

A keresztapának jó néhány jelenetét Olaszországban forgatták. Michael Sziciliába, Corleonébe menekül. A valóságban a falut modernizálták, ezért a jeleneteket nem tudták itt felvenni. Két kisváros: Forza d'Agro és Savoca helyettesítette Corleonét. Forzában található az a templom, amit akkor pillantunk meg, mikor Michael először sétál be a faluba. Savocában meglátogathatjuk azt a házat, ahol Michael megismerkedett Apolloniával, a fogadós lányával. Szintén ebben a városkában találjuk a Chiesa di Santa Lucia nevű templomot, ahol összeházasodtak.