Olivia Wilde nem jön be a kritikusoknak

2011.08.25. 10:49
A külföldi sajtó a Harrison Ford-féle Cowboyok és űrlényeknél csak a Hupikék törpikéket utálja jobban. A héten nézhetünk még Depardieu-vígjátékot és díjhalmozó iráni családi drámát is. Premierek.

Cowboyok és űrlények

Indiana Jones és James Bond nemcsak egy filmben szerepel, de Daniel Craig pont ugyanolyan mozdulattal és és ugyanolyan kalapban ugrik lóhátról a gonoszok járművére, ahogy Harrison Ford tette a Frigyládában. A Vasember 1-2-t levezénylő Jon Favreau 163 millióból forgatott nyári popcornmozit a 2006-os Cowboys & Aliens képregényből, de hiába meztelenkedik benne Olivia Wilde ötszáz apacs előtt, a film július 29 óta csak 107,9 milliót kapart össze, és még a kritikusok is szénné gyalázták. "Nem olyan komoly és magasztos, mint John Ford westernjei, humorban viszont elmarad a két Vasember-filmtől." (Philadelphia Inquirer), "John Favreau, öt ismert forgatókönyvíró és egy rakás effektes sem tudta eldönteni, hogy a film komolyan vegye a western és az űrlényinvázió műfajokat, vagy kiröhögje" (Chicago Reader). A forgalmazó sajtóanyagából kiderül: Daniel Craig James Bondként nem volt hozzászokva a lovaglós forgatási jelenetekhez, ezért már az első napon feltörte a seggét a nyereg. Ráadásul minden olyan elrontott jelenetben, ahol elődjéhez, Indiana Joneshoz hasonlóan lerepült a kalapja, fizetnie kellett a stábnak egy láda sört. (IMDb: 6,6 pont, Rottentomatoes: 45 százalék)

Hupikék törpikék 3D

Gyerekkorunk kedvenc töpörödött törpördögjei Peyo képregényei, a kiváló szinkronos mesesorozat és a Csodafurulya rajzfilm után egy mozifilmben térnek vissza. Sajnos most nem Haumann Péter Hókuszpók magyar hangja, és jó magyar szokás szerint egy tonnányi agyzsibbasztó szóviccet is kapunk (a szörfdeszka törpdeszka, a málnaszörp málnatörp, stb.), de a térhatású moziváltozat angolul sem jobb. "Az Emmy- és Tony-díjas Neil Patrick Harris bármilyen rossz filmet meg tud menteni, de ez az eleve süllyedő hajó még neki is sok volt" - dühöngött a Los Angeles Times munkatársa, és a többi lap is hasonló negatív véleményt írt. A rossz kritika ellenére a 110 millió dollárból forgatott Hupikék törpikék július 29. óta már 329,8 milliót kaszált, így már a folytatását is bejelentették. A mostani sztori röviden: a kék vakarcsokat a jól megszokott fantasy környezet helyett napjaink New Yorkjában szívatja a gonosz varázsló (Hank Azaria), de megtalálja őket egy Jon Arbuckle-kaliberű lúzer (Harris) meg a barátnője (Jayma Mays), így minden jóra fordul. Sinkovits Imre, Haumann Péter, Grúber Hugó, Cseke Péter, Málnai Zsuzsa és a többi klasszikus szinkronhang helyett sajna ezúttal be kell érnünk Szinetár Dórával és Bereczki Zoltánnal. (IMDb: 4,7 pont, Rottentomatoes: 22 százalék)

Született feleség

François Ozon a legújabb filmjében visszatért a 8 nőből ismert szellemes stílusához. Az időpont a 70-es évek, a helyszín az észak-franciaországi Sainte-Gudule városa. A gazdag esernyőgyáros (Fabrice Luchini) rengeteg szeretőt tart öregecskedő feleésge (Catherine Deneuve) mellett, ám az üzem irányítását egy váratlan sztrájk miatt az asszonyka kénytelen átvenni, ráadásul felbukkan a múltjából egy exe (Gérard Depardieu) is. Aranyoroszlánt ugyan nem nyert tavaly Velencében, de a kritikusoknak bejött. "Ozon erőlködés nélkül tudott visszatérni a mainstreambe egy francia színdarab csillogó és néha tényleg nagyon vicces adaptációjával" - írja a tekintélyes Variety, de a Amerika Réz Andrása, Roger Ebert is dicsérte a filmet: "Catherine Deneuve és Depardieu rég voltak ilyen jók együtt". (IMDb: 6,7 pont, Rottentomatoes: 84 százalék)

Nader és Simin - Egy elválás története

Asghar Farhadi iráni rendező már eddig is sakkozhatott volna a filmes díjaival, de idén a Nadir és Siminnel elhozott Berlinből egy Aranymedvét és két Ezüstmedvét, valamint az ökumenikus zsűri és Berliner Morgenpost díjait. Emellet még besöpört 13 másik fesztiváltrófeát is Jerevántól Puláig. A sztori röviden: Nader (Peyman Moaadi) és Simin (Leila Hatami) középosztálybeli házaspár Teheránban. Simin elhagyja a férjét, mert az nem hajlandó elhagyni az országot és Alzheimer-kóros apját, így a férfi kénytelen felfogadni egy gondozónőt (Sareh Bayat). Egy nap Nader a sötét lakásba tér haza, ahol apja magatehetetlenül fekszik. Az ügyből per kerekedik. A kritikusok mind istenítik a filmet: "Farhadi a maga erős és kifinomult stílusával egy durva családi vitából is képes kortárs tragédiát faragni" (Guardian), "Rendkívül szép házastársi thriller Iránból" (Observer). (IMDb: 8,5 pont, Rottentomatoes: 100 százalék)