Brad Pitték moszkvai hullái leszünk

2011.08.25. 15:00 Módosítva: 2011.08.25. 15:22

Visongó tinilányhordát és napszemüveges nyugdíjasokat is láttunk az egykori Tímár utcai SZDSZ-székháznál, amikor ebédszüneteben átugrottunk zombiszpottingolni az Indexből a World War Z című Brad Pitt-film szereplőválogatásra. A 40 fok ellenére is optimista jelentkezőktől megtudtuk: a magyar statiszták egy moszkvai tömegjelenethez kellenek, ahol valószínűleg lövöldözés is lesz, mivel a castingos stáb külön felírta, ha valaki tanult az átkosban oroszul és mellé még sorkatonaként is túlesett pár egyenruhás budipucoláson.

Az egykori III. kerületi liberális fellegvárban (ahol 2009-ben trónfosztották Fodor Gábort) csütörtökön, pénteken és szombaton zajlik délelőtt 10-től délután 5-ig a szereplőválogatás, ami csak egy adatlap kitöltésből és egy rövid fotózásból áll, sorbaállással együtt is le lehet zavarni 1 óra alatt. A statisztajelöltek többsége a Metropol újságból értesült a castingról, vagy a haverjaik szóltak nekik a Facebookon. Brad Pitt-rajongóval nem találkoztunk, és a horrorimádó geekeket is csak egy Frankenstein-pólós srác képviselte, mindenki más kíváncsiságból, na meg a belengetett napi 7000 forint miatt jelentkezett a World War Z-stábba. A pénzért cserébe a készítők persze elvárják, hogy a leendő zombi (katona? civil áldozat?) bármikor riasztható legyen az október elejére kitűzött éjszakai forgatáshoz, és ne hisztizzen, ha csak a 10-12 órás műszak végén veszik fel a jelenetét.

A kíváncsiskodók és poénból jelentkezők mellett sok huszonéves már veterán statisztaként jött a válogatásra. A Frankenstein-srác a szintén nálunk készülő Titanicban és a Borgiákban volt mellékszereplő, egy hétig ugráltatták napi 12 órában, amiért végül 100 ezer forintot kapott. Egy lány John Cusack Hollójában szerepelt: a Parlamenttel szemben, a Néprajzi Múzeumban volt egy jelenete, ahol táncolni, majd menekülni kellett, itt egy hét melóval 60 ezret lehetett keresni.

World War Z Max Brooks azonos című bestsellere alapján készül. Főhőse, Gerry Lane ENSZ-alkalmazott (ő lesz Brad Pitt) egy világméretű zombijárványt követően a túlélőkkel, a fertőzést vizsgáló orvosokkal és veterán élőholtvadászokkal készít interjúkat, így a néző fokozatosan tudja meg, kinek állt érdekében ez az egész armageddon. Pitt mellett több sorozatsztár is feltűnik majd a filmben, többek között a Lost dokija, Matthew Fox és Bryan Cranston a Totál szívásból. A rendező Kvantum csendjét és a Szörnyek keringőjét is jegyző Marc Forster, a forgatókönyvet pedig a Babylon 5 és a legjobb Pókember-képregények atyja, J. Michael Straczynski írta.