Melyik a legjobb barbáros film?

2011.08.31. 14:26

A héten kerül a mozikba az új Conan, főszerepben Jason Momoával. Bár a színész a Trónok harca sorozatban is félmeztelenül feszít, az izomhegy barbárok aranykora a 80-as évek videókorszaka volt. Összeszedtük a vhs-kedvenceket: Conant, a Vadak urát, Vörös Szonját, a barbár fivéreket és David Carradine négymellű amazonját. Nyomjon 10-est a legjobb filmre, adjon 1-est arra, aminek az eredeti tekercseit kettécsapná egy karddal! Kimaradt a kedvence? Írja meg a kommentekben!

1. Conan, a barbár (1982)

John Milius Conan, a barbárja megkerülhetetlen mozgóképtörténeti mérföldkő, a sword & sorcery műfaj elindítója és máig legjobb darabja, ami után futószalagon készültek az olyan vhs-klasszikusok, amiben a  félmeztelen izomhegy (Arnold Schwarzenegger és társai) a lábánál kuporgó, csöcsös amazonnal (Sandahl Bergman és társai) egy-két poén és sok kardozás után legyőzik az aktuális zsarnokoskodó hadurat/gonosz varázsót (James Earl Jones és társai). Schwarzi elsőre tökéletes választásnak tűnhet a kimmériai barbár szerepére, de aki ismeri az eredeti Robert E. Howard-történeteket, tudja: az igazi Conan nem egy néma berzerker, hanem egy mindenkibe belekötő, minden nőt gerincre vágó, ravasz harcos, akinek a nagy vérfürdők előtt mindig jut ideje benyögni olyanokat, hogy "Crom ördögeire, most megkóstoljátok a hyrkániai acélt, kutyák!". John Milius és Oliver Stone a forgatókönyv írásakor csak elvétve ragaszkodtak a Conan-novellákhoz: Thulsa Doom például eredetileg egy másik Howard-hős, Kull király ellenfele volt, de itt összemosták a karakterét a kimmériai barbár nemeziszével, a kígyómániás stygiai varázslóval, Thoth-Amonnal.

2. A vadak ura (1982)

Schwarzi 1982 májusától aprította a mozikban Thulsa Doom szolgáit, de augusztusra már az MGM stúdió is elkészítette a saját félpucér harcosos, sword & sorcery-klasszikusát, a Vadak urát. Don Coscarelli író-rendező a jól ismert sztorit rakta össze: az ügyeletes muszklimiska (Marc Singer) és lenge öltözetű nője (a későbbi Bond-lány, Tanya Roberts) legyőzik a népnyúzó varázslót (Rip Torn), ahogy azt kell. Az újítás viszont az, hogy a főhőst a kötelező jónő mellett egy sas meg egy fekete párduc is segíti, és a gyerekmágnes cukiságfaktor is az egekben van, mivel a patikamérlegen kiszámolt, fontos dramaturgiai pontokon két vicces nyest is előkerül a vadak ura hátizsákjából. A filmhez néhány felejthető folytatás és egy tévésorozat is készült.

3. Tűz és jég (1983)

Ralph Bakshi már azzal is bevolult volna a filmtörténelembe, ha a 78-as Gyűrűk Ura rajzfilmen kívül semmi mást nem forgat. 1983-ra viszont elkészítette a kard és mágia zsáner egyik gyöngyszemét, a Tűz és jég című animációs filmet, amiben egy tejfelszőke, félpucér harcosnak meg egy farkasbundás barbárnak kell kimentenie a csöcsös rajzfilmhercegnőt, Tigrát a majomembereket csicskáztató, gonosz jégvarázsló, Nekron fogságából. A Tűz és jég érdekessége, hogy az író-producere a tavaly elhunyt Conan-illusztátor, Frank Frazetta volt, akinek a jellegzetes karaktervázlatai a film eleji hangulatfestő intróban is megcsodálhatóak.

4. Vörös Szonja (1985)

A Conan, a barbárnál lényegesen gyengébbre sikerült Conan, a pusztító rendezője, Richard Fleischer 1985-re egy újabb sword & sorcery mozifilmet is készített a jól bevált recept alapján: a Conan helyett Kalidornak elkeresztelt Schwarzenegger egy dögös amazonnal (Brigitte Nielsen) és egy fiatal meg egy idősebb ázsiai harcossal legyőzi a zsarnok varázslónőt, akit ráadásul a Conan a barbár Valériája, Sandahl Bergman alakított. A végeredmény abszolút nézhető, bár Brigitte Nielsen Aranymálnát kapott Vörös Szonjáért, Schwarzi pedig még évekkel később is azzal viccelődött, hogy ez volt élete legrosszabb főszerepe.

5. Barbár fivérek (1987)

Ruggero Deodatót, a legendás Cannibal Holocaust atyját az olasz horrorgyártás egyik kisebb isteneként szokás emlegetni (a nagyobbak: Lucio Fulci és Dario Argento), pedig 87-ben leforgatott Rómában egy fergeteges hard fantasy paródiát is. A Barbár fivérek főszereplői egy levitézlett testépítő ikerpár, Peter Paul és David Paul, akiknek természetesen ebben a filmben is le kell győzniük egy népnyúzó, gonosz hadurat, Kadart (Richard Lynch). Párductestű amazon persze itt is van: Karának hívják és Eva La Rue alakítja.

Bonus track: The Warrior and the Sorceress (1984)

Ha valaki a hárommellű nő miatt emlegette kultfilmként Schwarzenegger Emlékmását, sürgősen pótolja be a 2009-ben elhunyt David Carradine-nal leforgatott Roger Corman-gyöngyszemet, a The Warrior and the Sorceresst. Ebben ugyanis egy négymellű nő villant csöcsöt! A világ leglajhárabb kungfumerstere azért szerencsére nem vetkőzik le benne félmeztelenre, csak járja a világot, és osztja az igazságot, ahogy tette a fél életművében a Dune Warriorstól a Kung Fu-tévésorozatig. A főhős brutálisan izmos felsőtestét leszámítva a The Warrior and the Sorceress mindenben hozza a Conan-rip offoktól elvárt szintet: Kain, a hős harcos (Carradine) megszabadítja a falut az egymással rivalizáló zsarnokoktól, Zegtől és Bal Zactól, és még egy Naja nevű varázslónőt (Maria Socas) is láthatunk láncbikini nélkül. A film író-rendezője egyébként az Ördögűző majdnem Oscar-díjas vágója, John C. Broderick volt. 

4tits