Idióta Star Wars-újítások az őrült Lucastól

2011.09.01. 16:43

Napok óta minden filmes oldal azon pörög, mennyi felesleges bővítéssel és felújítással rombolja szét a félőrült George Lucas a régi és az új Csillagok háborúja-trilógiát, amiket itthon szeptember 16-tól (máshol már 12-től) 9 bluray lemezre pakolva vehetünk meg a Star Wars: The Complete Saga névre keresztelt kiadásban. Az előzménytrilógiából kidobott Yoda bábu kálváriáját nemrég mi is megírtuk, a rajongói oldalak viszont azóta folyamatosan ontják a hat Star Wars-filmbe erőszakolt, értelmetlen újításokat.

A bluray verzió Egy új reményében például az öreg Ben Kenobi egy Krayt sárkány üvöltésével riasztja el a buckalakókat, pedig az eredeti filmben a gyomorbajos elefánt trombitálása sem volt rossz:

Ugyanitt a barlangban rettegő R2D2 az új verzióban már egy szikla mögül pislog:

r2 old
r2 bluray

És ha már pislogás: a Jedi visszatér plüssmaciszemű ewokjai most már nem lesznek üveges tekintetűek, mivel horrorfilmeket idéző hirtelenséggel csukják be néha a korábban még nem is létező szemhéjukat:

ewoksi

Az io9 szerint már hivatalosan is megerősítette a Lucasfilm, hogy a Jedi visszatérben Darth Vader egy hangos "Neeee!" felkiáltással kapja el és dobja a Halálcsillag aknájába a Luke-ot villámokkal kínzó Palpatine császárt. Ez a rajongók szerint egyfajta dramaturgiai keret Lucas részéről, mivel a Sith-ek bosszújában frissen összedrótozott, fekete páncélos Anakin is ugyanígy üvöltött, amikor értesült szerelme, Amidala hercegnő haláláról.

Az io9 egyébként arról is ír, hogy a bluray-re optimalizált Jedi visszatérben a Lando Calrissianék Halálcsillag elleni támadásakor sokkal több X-Wing fog feltűnni a képernyőn, mint a korábbi verziókban.

Lucas a régi trilógia mellett belenyúlt az 1999-es Baljós árnyakba is: kidobta a távirányítóval mozgatott Yoda bábut, és helyette egy CGI Jedi mestert ültetett a coruscanti tanácsterembe. Így nézett ki az animatronic Yoda az 1999-es Baljós árnyakban:

És íme az új CGI-Yoda a film 2011-es, felújított változatában:

Ezek a változtatások egyrészt nevetséges rókabőr-lehúzások, másrészt viszont Lucas saját magát köpi szembe az egész felújítósdival: 1988. március 3-án ugyanis pont ő volt az, aki a Kongresszus előtt mondott beszédében (a National Film Registry pozícióját megerősítendő) azokat ekézte, akik a modern technikát bevetve utólag buzerálják a filmjeiket:

"Holnap a fejlettebb technológia segítségével már fiatalos arcúra cserélhetjük a szereplőinket, új párbeszédeket írhatunk nekik és a változtatásokhoz még a színész szájmozgását is hozzá igazíthatjuk. (...) A jövőben sokkal könnyebb lesz eltüntetni a régi negatívokat és újakkal helyettesíteni. Ez viszont a művészi közösségünk legnagyobb vesztesége lehet: nem szabad megengedni, hogy bárki átírja a közös kulturális történelmünket!"

Azért lesz néhány jó dolog is a Star Wars-saga sokadik újrakiadásában. Lucas a fenti változtatások mellett 40 órányi extra tartalmat rakott a bluray lemezekre, többek között olyan jeleneteket, amikben R2 kikenődik egy ajtón, Ackbar admirális egyik fajtársa, egy mon calamari is beül egy felkelő vadászgépbe, és láthatjuk majd a Jedi visszatérből kivágott tatuini vihart is, ahol a Han Solót kiszabadítani igyekvő Lando világítós kütyüvel integet, Luke kiberkarját pedig felsértik a homokszemcsék, de egy Terminátor magabiztosságával igazítja meg az élő szövetet a belső fémvázon. A végére íme még egy ritkán látott jelenet, amiben C3PO terepsiklót vezet a Tatuinon: