A következő Oscar-díjas is felbukkanhat

2011.09.02. 17:16

Martin Scorsese George Harrisonról szóló dokumentumfilmje, a George Clooney főszereplésével készült The Descendants és a Glenn Close-t férfi komornyikként felvonultató Albert Nobbs is bemutatkozik az idei Telluride-i Filmfesztiválon.

A pénteken kezdődő négynapos mustra az elmúlt csaknem negyven év alatt az Egyesült Államok egyik legjelentősebb filmes találkozójává nőtte ki magát. Az alig több mint kétezer állandó lakossal rendelkező coloradói síparadicsomban, Telluride városában megrendezett mustra minden évben amerikai és külföldi filmek eklektikus elegyével várja a látogatókat. Az utolsó pillanatban műsorra tűzött alkotások közül az elmúlt években nem egy az Oscar-díjért folyó versenyben kötött ki.

Az idei fesztivál nagy várakozással kísért alkotásai között van David Cronenberg Jung és Freud kapcsolatát bemutató, A Dangerous Method című filmje Michael Fassbenderrel, Viggo Mortensennel és Keira Knightley-val a főszerepben. Alexander Payne The Descendants című drámájában George Clooney egy érzéketlen férjet és apát játszik, aki arra kényszerül, hogy átértékelje életét. Glenn Close pedig az Albert Nobbs című ír drámában mutatkozik be egy férfi komornyikként munkát vállaló nő szerepében.

Martin Scorsese George Harrisonról szóló dokumentumfilmje, a Living in the Material World az egykori Beatles-tag özvegyének közreműködésével készült, és olyan felvételeket, illetve dalokat tartalmaz, amelyeket még sosem láthatott, hallhatott a nagyközönség.

A külföldi filmek között a fesztivál programjában szerepel a magyar és a lengyel nevezés is a 2012-es idegen nyelvű Oscar-díjra: levetítik Tarr Béla A torinói ló és Agnieszka Holland Sötétségben című filmjét is. De láthatja a közönség Jean-Pierre és Luc Dardenne Le gamin au vélo (A biciklis kölyök) című alkotását, amely a zsűri nagydíját kapta megosztva az idei cannes-i filmfesztiválon, valamint a The Artist című alkotást, amelyért Jean Dujardin a legjobb férfi alakítás díját vihette haza Cannes-ból.