Bojkottálják a rajongók az új Star Warst

2011.09.02. 15:07

A hardcore Csillagok háborúja-fanok netes kampányukban a hamarosan boltokba kerülő, 9 bluray-lemezes Star Wars: The Complete Saga elleni bojkottra buzdítják a többi rajongót, írja a Deadline. Így tiltakoznak az ellen, hogy George Lucas sokadszorra is megváltoztatta a régi filmeket, ráadásul a mozikban játszott, eredeti, 1977-es Csillagok háborúját (amiben még nincs benne a digitális Jabba és néhány jelenetben Kenobi is csak egy színes botot markol fénykard helyett) szinte hozzáférhetetlenné tette.

A rajongók több olyan változtatást is sérelmeznek, amik a napokban bejárták a világsajtót: Kenobi Krayt sárkány ordítással riasztja el a buckalakókat a New Hope-ban, Darth Vader artikulátlan Neeem!-et üvölt a Jedi visszatér nagyjelenetében, az üvegszemű ewokok ijesztően pislognak, az animatronic Yodát pedig egy digitális verzió helyettesíti a Baljós árnyakban.

"Senki más nem harácsolt össze annyi pénzt egyetlen filmes franchise-zal, mint George Lucas, de neki ez sem elég" - írják a felháborodott Star Wars-fanatikusok, akik kifejtik: nem azzal van bajuk, hogy Lucas megint keres néhány milliárdot, hanem hogy direkt eltünteti a szerinte technikailag már elavult, régi filmjeit, így a 77-es mozipremier óta született, új Csillagok háborúja-rajongók mindig csak az épp aktuális verziót láthatják, a korábbiakat nem.

"Lucasnak természetesen minden joga megvan arra, hogy annyi új változatot készítsen a filmjeiből, amennyit csak akar, de ahhoz nincs joga, hogy végleg ezekre a felújított filmekre cserélje ki a legelső verziókat" - hangzik a népharag indoklása. 1988-ban egyébként maga a rendező támadta be azokat a pénzsóvár filmeseket (a művészi szabadság és a National Film Registry védelmében), akik a modern technikát bevetve utólag belepiszkálnak a filmjeikbe, ahelyett hogy valami újat alkotnának:

"Holnap a fejlettebb technológia segítségével már fiatalos arcúra cserélhetjük a szereplőinket, új párbeszédeket írhatunk nekik és a változtatásokhoz még a színész szájmozgását is hozzá igazíthatjuk. (...) A jövőben sokkal könnyebb lesz eltüntetni a régi negatívokat és újakkal helyettesíteni. Ez viszont a művészi közösségünk legnagyobb vesztesége lehet: nem szabad megengedni, hogy bárki átírja a közös kulturális történelmünket!"

A hat filmet és negyven órányi extrát kínáló Star Wars: The Complete Saga bluray-gyűjtemény Amerikában és nálunk szeptember 16-án, máshol már szeptember 12-én kapható lesz. Itthon az Intercom adja ki, és most már biztos, hogy Darth Vader egyetlen egyszer sem fog szuszogni a Birodalom visszavágban, mivel arra a lemezre az 1997-es szinkron került fel, a 2005-ben elhunyt Kránitz Lajos hangjával.

Adrianne Curry topmodell-producer-színésznőcske ennyire imádja az előzménytrilógiát. Volt rajta bugyi (forrás: fark.com)
Adrianne Curry topmodell-producer-színésznőcske ennyire imádja az előzménytrilógiát. Volt rajta bugyi (forrás: fark.com)