Gus Van Sant és lengyel cyberdráma Miskolcon

2011.09.02. 11:12

Összeállt a miskolci 8. Jameson CineFest versenyprogramja: erős, minőségi filmfesztivállá alakult a rendezvény. Pedofíliával, Gus Van Santtal, beteges kommunával, krimivel, különböző minőségi fesztiválokon díjazott filmekkel jön a Cinefest szeptember 17-25. között.

A 2010-es Sundance-fődíjas, az ausztrál David Michôd rendezte Animal Kingdom különleges bűnügyi dráma, melyben egy gengsztercsalád széthullását követhetjük nyomon. Az idei Sundance-en rendező díjjal elismert, Cannes-t is megjárt versenymű, a Martha Marcy May Marlene,amellyel még az amerikai mozipremiert is megelőzik egy hónappal. A híres Olsen-család tagja, Elizabeth főszereplésével készült film két dolog, a hangulat és a főszereplő miatt jó, bár nem tökéletes. Rendhagyó suspense, melynek paranoiás címszereplője egy szekta elől menekül, ahol éveket töltött - ám nem biztos, hogy a „normál” társadalomban szívesen látnak egy sérült embert.

Két brit film is bekerült a szelekcióba, az Oscar-díjas Michael Caine főszereplével készült Harry Brown, mely egy klasszikus bosszú-történet. Sci-fi is lesz: a Londonban játszódó Idegen arcok igazi különlegesség, csakúgy, mint az első lengyel cyberdráma, az Öngyilkosok szobája.

Miskolcon lesz Karl Markovics első rendezése, az Atmen, ami nemrég megnyerte Szarajevót és ami a hivatalos osztrák Oscar-jelölt, mely leginkább a Dardenne-testvérek műveihez mérhető és hasonlítható.

Két magyar koprodukció került versenybe: Adrian Sitaru Szívből jövő szeretetből című, Lcarnóban díjazott mozija, valamint az ir Rebecca Daly Halálos ébredés című drámája. Noha francia produkció A romlás virágai, de rendezője, David Dusa magyar származású. Egyenesen az idei cannes-i versenyből érkezik a Michael című dráma: Michael Haneke casting directorának, Markus Schleinzernek erőteljes debütje témája miatt - egy pedofil portréja - igencsak megosztotta a kritikusokat. Nagyon kemény mozi, egyszer kötelező szembesülni vele (itt írtunk róla).

Összesen 14 nagyjátékfilmet vetítenek versenyben, hatot versenyen kívül. Hagyományaihoz híven a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál csak magyarországi premiereket mutat be. Versenyen kívüli legnagyobb dobásuk Gus Van Sant filmje, a Restless - A nyugtalanság kora, amely Cannes-ban az Un certain regard nyitóműve volt.