Clooney és Polanski esélyes az Arany Oroszlánra

2011.09.06. 11:38

Clooney politikai thrillerje, a The Ideas of March (Március idusa) volt a fesztivál nyitófilmje, és még mindig tartja magát a legjobb alkotásnak járó Arany Oroszlán-díjért folyó versenyben. Az amerikai elnökválasztást kifigurázó, cselszövésekkel és árulásokkal teli mozit - amit januárban hoz be Magyarországra a Budapest Film - már Oscar-esélyesként is emlegetik.

A fesztivál elején mutatkozott be Roman Polanski legújabb munkája, a Carnage (Az öldöklés istene) Kate Winslet, Jodie Foster, Christoph Waltz és John C. Reilly főszereplésével, a film nagy tetszést aratott, különösen Winslet vicces pillanatait emelték ki a kritikusok.

Hétfőn mutatták be a John le Carré világhírű kémregénye, a Tinker, Tailor, Soldier, Spy (Árulás) legújabb verzióját a svéd Tomas Alfredson rendezésében. A brit-francia koprodukcióban készült filmet nagy várakozás övezte, az első visszhangok mindenekelőtt Gary Oldman alakítását méltatták George Smiley szerepében.

Noha a velencei filmfesztiválon rendszeresen születnek meglepetések a díjkiosztón, a Variety című filmes szaklap által közölt felmérés szerint egyelőre hajszállal a Carnage vezet az Arany Oroszlánért folyó versenyben. Amennyiben a színdarabból készült feldolgozást hirdetnék ki győztesnek a Lidón szombat este, Polanski nem tudná átvenni a díjat. A rendezőt ugyan szabadlábra helyezték a svájci hatóságok, de az amerikai igazságszolgáltatással való szembenállása rendkívül korlátozza külföldi útjait. Legújabb filmjét is Párizsban forgatta, bár New Yorkban játszódik.