Jó választás Eddie Murphy?

2011.09.07. 16:05
000 Was2385818

A 84. Oscar-gálát a sok unalmas év után Eddie Murphy vezeti, és ahogy olvashattuk, mert meg kellett találni a tökéletes háigazdát a Billy Crystal-nem Billy Crystal tengelyen. Eddie Murphy több szempontból is jó választásnak tűnik. Egyszerre mozisztár és kipróbált, remek humorista, aki tud közönség előtt élőben viccelődni.

Brett Ratner és Don Mischer producerek kedden jelentették be a döntést Los Angelesben, és az is eldőlt, hogy Murphy egyedül vezeti a showt a Kodak Színházban. Érdekesség, hogy Brett Ratner Hogyan lopjunk felhőkarcolót címmel készített filmet Eddie Murphy, Ben Stiller és Casey Affleck főszereplésével, amit november 10-én mutatnak be, vagyis a producer-rendező tökéleteset húzott a saját szempontjából is. Egyébként Eddy Murphy mellett Billy Crystal és Jerry Seinfeld, de még Oprah Winfrey neve is felmerült a lehetséges házigazdák között. Utóbbit életműdíjjal tartják távol a házigazda szereptől.

Eddie Murphy a nyolcvanas években rendszeresen szerepelt a népszerű Saturday Night Live című televíziós műsorban, de dolgozott stand up comedy-sként is, nem is akármilyen sikereket ért el vele. Ehhez tartozik, hogy remekül énekel musicaleket is, ami egy ilyen gálán elég jól tud jönni, emlékezzünk csak Hugh Jackman ügyes próbálkozására néhány éve.

A cikkek egyszerre szeretik benne, hogy igazi kívülálló az Oscar-gálán, mert az a veszély nem fenyegeti, hogy filmjei versenyezzenek. Kivétel azért van: a színészt 2006-ban a Dreamgirls című musicalben nyújtott alakításáért Oscarra is jelölték, de elbukta Alan Arkinnal szemben, aki A család kicsi kincsében szerepelt. A vereség után állítólag kiviharzott a Kodak Színházból. Ennél már csak akkor volt szoroasbb a viszonya az Oscar-szoborral, amikor 2009-ben átadta Jerry Lewisnak az életműdíjat. Egyszerre azért megjárta a gálán: 1988-ban azt mondta, hogy feketéket nem ismer el a filmipar. Ekkor mindössze három afro-amerikai színész kapott Oscart.

A sztár karrierjében ennek ellenére az elmúlt években nem voltak jelentősebb sikerek azon kívül, hogy a Shrek-sorozatban a hangját adta a szamárnak. A színész a novemberben bemutatandó Hogyan lopjunk felhőkarcolót és a valószínűleg januárban mozikba kerülő A Thousand Words című filmjeivel kerül ismét a nagyközönség elé, előzetes kritikák dicsérték az alkotásokat.