Mel Gibson és a hős zsidó

2011.09.09. 15:34

Egy emberként hördült fel Hollywood két napja, amikor a Warner Bros. bejelentette, hogy Joe Eszterhas forgatókönyvéből Mel Gibson készíti majd a Júdás Makkabeus életéről szóló filmet. Gibson 2006 óta szinte folyamatosan mosakodik emlékezetes antiszemita kirohanása miatt, amiben a zsidókat okolta a világ összes háborújáért, a mostani hírből arra lehet következtetni, hogy sikertelenül.

000 DV956438
Fotó: undefined

A Júdás Makkabeus a zsidók egyik legfontosabb történelmi alakja, az időszámításunk előtti 2. században IV. Antiokhosz Epiphanész uralma ellen lázadt fel, és vívott sikeres gerillaháborút a hatalom ellen. A filmet minden valószínűség szerint Gibson fogja rendezni, bár egyelőre csak az a biztos, hogy ő a film producere Icon Productions nevű cégén keresztül. Gibson már nagyon régóta szeretett volna filmet forgatni a zsidó nemzeti hősről, hiszen a történettel nem nehéz azonosulni (lázadás az elnyomó zsarnok ellen, hősies küzdelem és a végén győzelem).

Mivel Makkabeus felkelését és győzelmét a zsidók azóta is évente megünneplik a hanuka idején, a téma meglehetősen érzékeny, és máris akadnak ellenzői is a projektnek. Marvin Heir rabbi, a Los Angeles-i Simon Wiesenthal múzeum alapítója szerint ezzel az erővel Bernie Madoff is lehetne a pénzügyminszter. "Mel Gibson évek óta tiszteletlen a zsidókkal szemben, a Passióban a Krisztus tanait elutasító zsidókat ostoba, zsarnoki karakterekként ábrázolta, és közismert antiszemita. Ez pont olyan, mintha egy fehér felsőbbrendűséget hangoztató fajvédő alakítaná Martin Luther King Jr-t."

A Warner is megkapta a beosztását a rabbitól: "Óriási baklövést követnek el. Ez a történet főleg a zsidókat érdekli, akik viszont nem fognak elmenni egy Mel Gibson-filmre. " Sem a stúdió, sem Gibson cége nem kívánta kommentálni az esetet.