Darth Vader Jelcin segíti Szuperputyint

2011.09.18. 13:00

Spanglizó rendkívülihelyzetek-miniszterrel, kacsacsőrű űrlényekkel és még több zombival tért vissza Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök a kultikus népszerűségnek örvendő, a megjelenése utáni első héten 5 milliós oldalletöltést generáló Szuperputyin képregény második részében. A dzsúdós múltjára büszke Putyin most is az árjaszőke hajú, kimonós szupernindzsa, Everyman szerepében menti meg a világot sidekickje, az óriás barnamedvévé változó orosz elnök, Medvegyev segítségével.

Ketten a zombihadsereg ellen (forrás: superputin.ru)
Ketten a zombihadsereg ellen (forrás: superputin.ru)

Kettejüket az amerikai diplomatajelentésekben és a sajtóban már korábban is előszeretettel emlegették úgy, mint az orosz Batman és Robin, ám a szerzők (Szergej Kalenyik író, és a Zastopik illetve Otto álnéven publikáló rajzolók) szerint a képregényük nem a Kreml megrendelésére készült, és nem a 2012-es orosz elnökválasztás popkult propagandaanyaga. Egyszerűen csak közvélemény-kutatást végeztek a fiatalok között, akik Putyint szavazták meg a legnépszerűbb politikusnak, így belőle lett képregényhős.

Míg a moszkvai dinamikus duót az első részben a láthatatlan Igor Szecsin (Putyin tanácsadója, az Elnöki Adminisztráció helyettes vezetője) segítette a zombik elleni harcban, a posztkommunista szupercsapat a második epizódra új tagokkal bővült ki.

Szuperputyin, Szergej Sojgu, Medvegyev és a spangli
Szuperputyin, Szergej Sojgu, Medvegyev és a spangli

Itt van például Szergej Sojgu, a polgári védelem és a rendkívüli helyzetek ügyében illetékes orosz miniszter, aki tuvai származása miatt a jóságos kínai bölcs szerepét kapta Kalenyikéktől. Sojgu munkája annyi, hogy egy pagodákkal, jurtákkal és giccses állatsereglettel díszített, titkos orosz godzillakeltető farmon spanglizgat, és ha Putyinék küldetése megkívánja, sámándobos-vodkagőzös rituáléval idézi meg minden oroszok Darth Vaderét, Jelcin atyuskát.

Darth Jelcin
Darth Jelcin

A zombik, az óriás szumóharcos és az egész apokalipszist a háttérből irányító "level 85-ös disszidens" szupernagyi elleni csatában egy híres orosz színész-filmrendező, az elkötelezett Putyin-hívő Nyikita Mihalkov is besegít egy medveháton lovagló gnómsereggel.

Nyikita Mikhalkov és a Hollywoodot megszégyenítő medvearmada
Nyikita Mikhalkov és a Hollywoodot megszégyenítő medvearmada

A szerzők ezúttal is zseniális könnyedséggel ekézik az orosz belpolitikát, a másodvirágzásukat élő zombis zsánert, a Star Warst, James Bondot, az 50-es évek ufóinváziós agymenéseit és a gigaköltségvetésű hollywoodi fantasy- és akciófilmeket. Emellett persze most is megkapják a magukét a Street Fighter- és Tekken-klón videojátékok, na meg az olyan óriásszörnyes ázsiai filmek is, mint a Godzilla vagy a Big Man Japan.

Természetesen nem Putyin az első sztárpolitikus, akiből képregényhős lett. A kaliforniai exkormányzó, Arnold Schwarzenegger hivatali ideje lejárta után a Governator című rajzfilmosorozattal és képregénnyel tért vissza a szórakoztatóiparba. Utóbbiból már az első rész is megjelent, borítóján a félig Terminátor-arcú exelnökkel, aki a Conan-filmekben lóbált kardjával indul felaprítani egy zombihadsereget, na meg az ezerszer veszélyesebb hollywoodi lobbistákat. A képregény író-rajzolója David Hutchison, aki 2009-ben már Obama-képregényt is készített President Evil címmel: ebben az USA elnöke az Evil Dead-széria főhősének klasszikus láncfűrészes beállását idézve várja a zombiként feltámadt korábbi elnököket.

Bár a Szuperputyin első része igen imponáló, 5 milliós oldalletöltést produkált, még mindig Barack Obama vezeti a politikusokból lett képregényhősök népszerűségi listáját. Ez főleg annak köszönhető, hogy korábban több interjújában is megemlítette: fanatikusan gyűjti a Pókember és Conan képregényeket. A Marvel természetesen nem hagyta ki a ziccert, így az elnök ott vigyorgott az Amazing Spider-Man 583. számának borítóján, ami a két évvel ezelőtti beiktatási ceremóniához időzítve jelent meg, és Pókember megakadályozza benne az elnök elleni merénylet. A Marvel mellett a Devil's Due Publishing is lecsapott a képregénygeek Obamára, és 2009-ben elindított egy hard fantasy sorozatot Barack, the Barbarian címmel. Ebben a címszereplő természetesen véres csatabárdot szorongató, színes bőrű izomkolosszus, akinek a lábánál ugyanúgy egy láncbikinis amazon kuporog, mint Frazetta kultikus Conan-festményén.

A Barack the Barbarian írója, Larry Hama igen ötletesen dolgozta ki paródiába hajló, saját dark fantasy világát: nála Sarah Palinből a Conan-történetekből sosem hiányzó csöcsös-farkasprémes jégboszorkány lett, Hillary Clinton Hilaria, a varázslónő néven szerepel, a republikánus Dick Cheney és George W. Bush pedig Chainknee és Overlord Boosh néven, az elefántkirályságok Thulsa Doom-imitátor zsarnokaiként tértek vissza.