Call of Duty-videót forgattak a Lánchídnál

2011.09.20. 23:42

Egy évvel azután, hogy Angelina Jolie autóroncsos-törmelékes csatatérré változtatta Budapestet, újra külföldi filmesek szállták meg a várost, hogy X-alakú tankakadályokkal, szögesdróttal és kibelezett kocsikkal szórják tele a Lánchíd és a Francia Intézet között a Bem rakpartot. Bár hivatalosan egy Jeep Wrangler-reklám forgatása zajlik a budai helyszínen, ugyanez a jelenet népszerűsíti majd a következő Call of Duty konzoljátékot is.

A délelőtt újra és újra megismételt jelenetben két, komcsi katonákkal megtömött, terepszínű UAZ kergette végig a koszosfehér Wrangler Unlimited X-et a háborús övezetté változtatott, füstben úszó villamossíneken (valószínűleg ez az egyetlen előnye, hogy egy ideje pótlóbusz jár a 41-es helyett). Az egészet egy operatőrcsapat filmezte az autók előtt kanyargó, hatkerekű csettegő platójáról.

Az utcakép a szokásos háborús díszlet: épülettörmelék, szögesdrót meg autóroncsok mindenütt. Az egykori bicikliúton hegyekben állnak a katonai ládák, a vöröskeresztes elsősegély dobozok és a kiégett benzines hordók. Utóbbiak közül diszkréten kilóg egy rekesz kóla, nehogy a füstben szomjan haljanak a díszletesek vagy a statisztáskodó katonák.

A szemeteskukákon és a falon elszórva „Defend A” feliratokat és áthúzott pisztolyokat is látni. Néha krémszínű kezeslábasos, fekete kevlármellényes katonák szállnak ki az autókból, hogy ejtőzzenek egy kicsit a stáb főhadiszállásán, a Budavári művházban, egyszer pedig egy full feketébe öltözött kommandós is elsétál mellettünk. Kinézetre leginkább a Modern Warfare 3 borítóján feszítő fickót idézi, csak neki  rohamsisakja is van.

Amíg az üldözési jelenet zajlik, a kellékesek gőzerővel amortizálják le a híd melletti Lánchíd Palota éttermét. Kiégett napernyőkkel és koromfoltos ponyvákkal dekorálják ki az amúgy is elég lepukkant kerthelyiséget, ami mellé a lomtalanítók nedves álmait megszégyenítő mennyiségű törött széket és padot halmoztak fel. A forgatókönyv szerint itt érne véget az autós üldözés: az egyik UAZ kikenődik a házfalon, a fehér Wrangler pedig felhajt a lépcső helyére szerelt platón a Clark Ádám térre. „Ha addig össze nem törik” – morogja egy stábtag, mi viszont már nem várjuk meg, mi történik a következő füstadag és a sokadik rakparti autózás után.