Állítólag nézőket találtak

2011.09.20. 15:33

A Kispál-film rendhagyó és sikeres bemutatásáról és a különleges filmforgalmazási ötletéről híres Magyarhangya újabb feladatot talált ki magának: hétfőtől csütörtökig kísérleti jelleggel negyedévig az Odeon Lloyd Mozit saját arcára szabja. Blogok hoznak közösségeket és filmeket.

A moziknak nem jó, tudjuk egy ideje, mert az emberek letöltenek. Az artmoziknak még rosszabb. Viszont a moziban filmet nézni nagyon is jó, amit szintén tudunk régóta. A Magyarhangya a közösségszervezésen keresztül igyekszik előbb filmeket, és velük együtt nézőket hozni az Odeonba, ami így akár egy újfajta filmes közösségi hellyé nőheti ki magát. Ezt a magyarhangyások eggyel szebben mondták: a tartalmak közötti navigációt akarják segíteni, új eligazítást szeretnének, Közösségi műsorsavokat találnak ki, sőt az újlipótvárosi lakók igényeit is felmérik, ők mit szeretnének.

A hazai artmozik évek óta azzal kísérleteznek, hogy a lehetőségeik szerint ne sima mozikként, hanem kulturális terekként azonosítsák őket. Az utóbbi időben egy nagyon jó, de elhalt ötlet volt a Toldi mozi teljes arculatváltása: a mozi mellé bulikat szerveztek, csak az ott lakók nem bírták. A Kino mozi a másik kellemes hely, ami kávézóként is működik amellett, hogy érdekes fesztiválfilmeket mutatnak be. Az Odeon jelenleg is ilyen hely: kávézó és szuper videokölcsönzője is van, most ehhez hozzápakolják az erős online közösségeket.

A 90 éves, trendi Jancsó 90

Az első kiemelt program Jancsó Miklós filmrendező 90. születésnapjának megünneplése lesz. Szeptember 22-én a rendezőt az Opál Színház, valamint a Suttogó delek elnevezésű alkalmi csoport köszönti egy színházi előadással. Az est során látható lesz a Stúdió 80 Jancsó-Hernádi adása, valamint a Fényes szelek című film. A programmal az Uránia Nemzeti Filmszínházban szeptember 27-28-án tartandó 24 órás Jancsó-vetítéshez kapcsolódnak, amelyen a rendező  valamennyi fontos filmjét láthatja majd a közönség. Sok programot kap a mester, szeptember 22-26 között 5 nap alatt 6 filmet mutatnak be tőle az Odeonban, hogy "a 90 éves embert újra trendivé tegyük". Az Urániában 24 óran keresztül Jancsó-filmek lesznek, sőt újratervezik a Jancsó-filmek plakátjait is, két képregényt is csináltak Jancsó-tematikában.

A Magyarhangya és az Odeon násztáncából nézőknek kell születniük. A jelenlegi 20 százalékos kihasználtságot fel kell tornázniuk 40-re. Az Odeon vezetője, Borsos Erika elmondta, régóta kutatják, hogyan lehet megoldani a moziforgalmazás bajait, és remélik, ez az utolsó negyedéves kísérlet jó válasz lesz erre.A hagyományos út helyett alulról, a kis közösségek felől építkeznek. Parnereik között népszerű filmes-, (Geekz, Hetedik sor, Aeon Flux, Videodrome, Filmtekercs és Prizma), gasztro- és divatblogok (hg.hu, Silouette, mashKulture és Stylewalker kontibúció), valamint a Szakítósblog szerepel. Mindegyik blog saját tematikus programot állít össze, így nem a mozikban aktuálisan futó filmeket nézhetjük, hanem egyedi filmeket, amik közül többnek a levetítése különlegesség. A filmvetítéseket eseményeknek tekintik, lesznek beszélgetések és divatprogramok is.

A blogok beszervezése az Odeon számára a legjobb:

  • olyan tartalmat mutatnak be, ami egy közösséget érdekel (100 fős a moziterem)
  • a közösség (értsd: blog) mindent megtesz, hogy saját felületein pörgetve a lehető legtöbb embert elérje a hagyományos csatornák (programajánló oldalak és újságok) mellett
  • a blogokon folyamatosa a visszacsatolás, és így a javítás vagy igazítás lehetősége

Magyarországon régebben már bemutatott filmek, új és különleegs tartalmak is helyet kapnak a műsortervben a rövidfilmektől az egyetemisták munkájáig. Többen többféleképpen megahtározták ezt, de konkrét filmcímekből még kevés van, mert folyamatosan alakul. Az biztos, hogy a Pszichológia.com által vezényelt sorozat A szabadság útjaival kezd, míg a Prizma filmjei: Könyörtelenek, Vérvonal, A bűn mélységei, Gengszterek fogadója, Kiállhatatlan, Kiságyúk.