Gyöngyössy Bence már forgatja a Liszt-filmet

2011.09.22. 10:00 Módosítva: 2011.09.22. 10:02

Több gyenge remake után Gyöngyössy Bence Liszt Ferenc utolsó éveiről készít filmet Az Utolsó rapszódia címmel a kulturális tárca augusztus végén bejelentett 60 millió forintos támogatásával. A rendező-producer szeptemberben alapított a filmhez céget. "Az alkotást év végén mutatják be, a főszerepben pedig a színészóriást, Jordán Tamást láthatjuk" - áll a produkció sajtóközleményében.

Gyöngyössy a magyar-francia koprodukcióban készülő filmhez Utolsó rapszódia kft néven alapított projektcéget, de a Filmirodánál a cégregisztráció adathiány miatt még nem fejeződött be. A besorolási eljárást idén szeptember 14-én adták be. A Liszt emlékév idén van, így igyekezniük kell, hogy még év végéig befejezzék a projektet.

A film szándékai szerint a 19. században élt Liszt Ferenc Bayreuthban töltött tíz utolsó napjának és a Nina Schliemannal, utolsó tanítványával folytatott kapcsolatának hiteles krónikája lenne. A filmben a szerelmi történetet maga az idős tanítvány meséli el 1911-ben, amikor egy budapesti színházban a művész születésének 100. és halálának 25. évfordulóján Liszt halálát feldolgozó Tristan című darabot próbálják. A történet három idősíkban, 1886-ban, az azt megelőző években, és 1911-ben játszódik.

Liszt Ferencet Jordán Tamás alakítja, a többi főbb szerepben Sárközi-Nagy Ilona, Söptei Andrea, Molnár Piroska és Kálloy-Molnár Péter lesz látható, a film operatőre Csukás Sándor. Szeptember végétől forog több patinás budapesti helyszínen, az Ybl villában, a Festetics palotában, illetve a péceli Ráday-kastélyban.