no

Rekordeladással nyitott a Star Wars bluray

2011.09.23. 09:17

Hiába hirdettek a rajongók bojkottot a pislogó ewokok és a Neeem!-et ordító Vader miatt, az egy héttel ezelőtti, a szeptember 16-i premier óta egymillió példány fogyott el a 9 bluray lemezen terpeszkedő Star Wars: The Complete Sagából. A rekordösszegű, 84 millió dolláros forgalom fele (515 000 eladott díszdoboz) Amerikában jött össze, így az új kiadás egyetlen hét alatt minden idők legnépszerűbb előrendelése és legnépszerűbb katalóguscíme lett, a Lucasfilm és a Twentieth Century Fox Home Entertainment legnagyobb örömére.

A rajongók korábban több fölösleges változtatást is sérelmeztek: Kenobi Krayt sárkány ordítással riasztja el a buckalakókat a New Hope-ban (R2D2 ugyanitt CGI-kövek mögött retteg), Darth Vader artikulátlan Neeem!-et üvölt a Jedi visszatér nagyjelenetében, miközben az aknába dobja a Császárt, az üvegszemű ewokok ijesztően pislognak, Sebulba felbukkan Jabba palotájában, az animatronic Yodát pedig egy digitális verzió helyettesíti a Baljós árnyakban.

"Senki más nem harácsolt össze annyi pénzt egyetlen filmes franchise-zal, mint George Lucas, de neki ez sem elég" - írták korábban a felháborodott Star Wars-fanatikusok, akiknek nem azzal van bajuk, hogy Lucas megint keres néhány milliárdot, hanem hogy direkt száműzi a torrentoldalakra a szerinte technikailag már elavult, régi filmjeit, így a 77-es mozipremier után született, új Csillagok háborúja-rajongók mindig csak az épp aktuális verziót láthatják, a korábbiakat nem.

"Lucasnak természetesen minden joga megvan arra, hogy annyi új változatot készítsen a filmjeiből, amennyit csak akar, de ahhoz nincs joga, hogy végleg ezekre a felújított filmekre cserélje ki a legelső verziókat" - hangzik a népharag indoklása. 1988-ban egyébként maga a rendező támadta be azokat a pénzsóvár filmeseket (a művészi szabadság és a National Film Registry védelmében), akik a modern technikát bevetve utólag belepiszkálnak a filmjeikbe, ahelyett hogy valami újat alkotnának:

"Holnap a fejlettebb technológia segítségével már fiatalos arcúra cserélhetjük a szereplőinket, új párbeszédeket írhatunk nekik és a változtatásokhoz még a színész szájmozgását is hozzá igazíthatjuk. (...) A jövőben sokkal könnyebb lesz eltüntetni a régi negatívokat és újakkal helyettesíteni. Ez viszont a művészi közösségünk legnagyobb vesztesége lehet: nem szabad megengedni, hogy bárki átírja a közös kulturális történelmünket!"

A hat filmet és negyven órányi extrát kínáló  Star Wars - A teljes sorozat bluray-gyűjteményt nálunk szeptember 16-án jelentette meg az Intercom. A magyar változat sajátossága, hogy Darth Vader egyetlen egyszer sem szuszog a Birodalom visszavágban (a lemezre ugyanis a 97-es szinkron került fel), a Jedi visszatér "Neeem!"-jét pedig a 2005-ben elhunyt Kránitz Lajos helyett Hollósi Frigyes dörmögte fel az új kiadás kedvéért. Az extrák a 9. lemez dokumentumfilmjein magyar feliratosak, a 7-8. lemez kisfilmjeihez viszont csak angol felirat állítható be. A díszdobozról egyébként hamarosan az Indexen is lesz kritika. (via deadline)