Megosztott első hely a tudományos filmek szolnoki fesztiválján

2011.09.24. 22:00

A zsűri döntésének alapján két hazai film alkotóinak adták át megosztva az első díjat a tudományos filmek szolnoki fesztiváljának szombati díjkiosztóján. Az egyik díjazott a hazai történelem érdekes epizódjait feldolgozó Magyarország története – Vitam et sanguinem című alkotásával az ezúttal rendezőként dolgozó ismert televíziós szerkesztő-riporter Nagy György. Mellette megosztott első díjban részesült ifj. Kollányi Ágoston a csillagászat világába elkalauzoló Hullámvadászok című filmjével.

A második díjat Szádvári Lídia érdemelte ki Bárkit utolérhet című művével egy mindmáig gyógyíthatatlan betegség, az Alzheimer-kór példamutató és empatikus bemutatásáért. A harmadik díjat a német Florian Heinzen-Ziob kapta Growth (Növekedés) című filmjéért, az életrajzi ihletésű dokumentumfilm a határtalan növekedés utópiáját idézi a néző elé.

Az idei seregszemlére öt kontinens harminc országából 140 filmet neveztek, az alkotások többsége európai országokból érkezett. Az előzsűrizés után versenyfilmként ezek bő egyharmadát vetítették le.

A tudomány és a film kapcsolatát ápoló rendezvényt először 2001-ben tartották a város Tisza mozijában, a fesztivál azóta kétévente visszatérő esemény a hazai filmes világban. Kezdetétől fogva olyan különböző műfajú alkotásoknak biztosít fórumot, amelyek valamilyen módon a tudományhoz kapcsolódnak. Így például a tudományos munkáról, tudományos eredményekről szólnak, vagy cselekményükben, nyelvükben, előadásmódjukban főszerepet kap a tudomány.