Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Oscar-esélyes film nyert Miskolcon

2011.09.24. 20:05

A Jameson CineFest fődíját, a miskolci születésű Oscar-díjas rendező-íróról elnevezett Pressburger Imre-díjat Karl Markovics filmje, a Lélegzés (Atmen) kapta, melyet a férfi főszereplő, Thomas Schubert vett át szombat este.

Ausztria egyik legismertebb színészének első rendezése az ország Oscar-jelöltje is. A zsűri nagydíját is nyugati szomszédunk vitte el: a Michael egyenesen Cannes-ból érkezett  Magyarországa, a film Markus Schleinzer, Michael Haneke munkatársának első rendezése.

Max Zahle Raju című filmje lett a legjobb kisjátékfilm, Nagy Viktor Oszkár Két világ közöttje pedig a legjobb dokumentumfilm. Az animációs blokk fődíját (melyet a miskolci kötődésű művész tiszteletére Dargay Attila-díjnak neveznek) a Mint a nappal és az éjszaka-film nyerte. A FICC, azaz a Nemzetközi Filmklubszövetség Christian Schwochow A láthatatlan nőjét (Die Unsichtbare) tüntette ki a Don Quijote-díjjal. A Film New Europe díját Adrian Sitaru magyar-román koprodukcióban készült Legjobb szándéka kapta, amit Vágási Emőke koproducer vett át.

Először állt föl nemzetközi ökumenikus zsűri itt, ez is fontos lépés a fesztivál nemzetközi hírnevének erősítésében. Ők is a Lélegzést díjazták, a film még elnyerte a kritikusok díját - Markovics és Schubert három díjjal térhetnek haza. A CineClassics filmtörténeti programsorozat, Szabó István védnöksége mellett, komplett Szőts István-retrospektívet vetített, a Miskolci Galériában kiállítás, továbbá konferencia emlékezett a 70 évvel ezelőtt készült Emberek a havason legendás rendezőjére, az érdeklődők nagyszabású Krzysztof Kieslowski- és Major Tamás-kiállítást láthattak, volt filmes fórum a szakma támogatási rendszerének átalakításáról, roma workshop és háromnapos mozis szakmai program.

14 nagyjátékfilm versenyben, mind magyarországi ősbemutató, 6 további nagyjátékfilm versenyen kívül, 9 filmklasszikus a CineClassics-blokkban, 19 kisjátékfilm, 10 dokfilm, 15 animációs film, 3 kiállítás, 3 workshop, konferenciák, számos szakmai találkozó  A Jameson CineFest nyolc év munkájával Magyarország erős filmes mustrája lett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!