no

Napokig bámultuk a bikinis Leia hercegnőt

2011.09.25. 17:53

- Ott, az a szörny, az ugye új?
- Nem, azt a 97-es felújítottban rajzolták bele.
- És az az űrhajó, na az tuti nem volt az eredetiben!
- Az a 2004-es dvd-s remastered kiadásban került bele.
- Akkor most mi ebben az új?
- Figyelj, mindjárt mutatom.

(20 perc múlva)

- Ott!
- Hol?
- A SZIKLA!
- Mi van vele?
- Az új.
- A szikla?
- Az. Ott, ami mögül R2D2 pislog ki a barlangból.
- Aha. De hogy ment be R2D2 a barlangba a szikla mögé?
- Hátööö... Figyelj, azt már mutattam, ahol látszódik egy új szereplő Jabba palotájában?

Star-Wars-Complete-Saga-Blu-ray

A fenti beszélgetés akkor hangzott el, amikor egy projektorral és fél Index-szerkesztőséggel daráltuk le egy sörözős, maratoni Star Wars-est keretében a szeptember 16-án boltokba kerülő, 9 lemezes Star Wars - A teljes sorozat bluray-gyűjteményt. Csubakka ugyan még ebben a verzióban sem kapott kitüntetést Vader hajójának kilövéséért és a Sith nagyúr is elfelejtett szörcsögni a szinkronos Birodalom visszavág alatt, mégis, a 8 méteres képátlónál is pixelmentes jelenetek most is ugyanolyan székbe szögezősek voltak, mint amikor a hangalámondásos kazettákon vagy egy azóta már bezárt moziban bámultuk a Csillagok háborúját.

Az ünnepélyes premiernapot megelőző hetekben természetesen megírtuk, hogy a megalomán George Lucas nem bírt magával és a legfrissebb kiadásba is berakott egy csomó újítást. CGI-Yodára cserélte a Baljós árnyak animatronic babáját, Obi-Wan már Krayt sárkány-ordítással riasztja el a buckalakókat, R2D2 elé meg sziklát rajzolt az Új reményben, a Jedi visszatérben nagyobb ajtót rakott Jabba palotájába, ahová most már besétál a kezén egy Sebulba-hasonmás, a fia kínzását némán szemlélődő Darth Vader végül artikulátlan Neeem!-et üvölt és még az ewokok is ijesztően pislognak.

Bár a fenti, jobbára fölösleges változtatások miatt a régi változatok szerelmeseihez hasonlóan mi is kapzsi, rókabőrnyúzó őrültnek neveztük Lucast, el kell ismerni, hogy a Star Wars-duplatrilógia hiánypótló kiadvány a bluray-pacon. Sajnos idehaza az irreális szintre belőtt árak miatt egyelőre gyerekcipőben jár a dvd-minőségnél sokkal látványosabb házimozizós műfaj: amíg külföldön nevetséges 80 dollárért (azaz 18 ezer forintért) vesztegetik a kilenclemezes Star Wars-gyűjteményt, nálunk több, mint a dupláját, 40.000 forintot kell kicsengetnie a rajongóknak a teljes sorozatért.

Dookuék dokui

Mivel a Csillagok háborúja sagát mindenki ismeri, nem is foglalnánk a helyet tartalomismertetőkkel, nézzük inkább, milyen ínyencségeket rejtenek a korongok a hat mozifilmen túl. Az előzetes reklámkampány 40 órányi extrát ígért, ami jól hangzik ugyan, de ebből 24 óra valójában csak a 6 filmhez összerakott kétféle audiokommentár, ahol az egyik változatban Lucas és a stábtagok beszélnek, a másik meg archív interjúrészletekből lett minden filmhez összevágva.

Míg az első hat lemezen a filmek kaptak helyet, a 7. lemezen az előzménytrilógiához, a 8. lemezen pedig az eredeti három filmhez kerültek fel tematikus anyagok. Ha a kezdőmenüben kiválasztjuk valamelyik részt, az almenükben időrendi sorrendben járhatjuk végig az adott film bolygóhelyszíneit: a New Hope esetében ez a Tatuint, a Halálcsillagot és a Yavin IV-et jelenti, a Birodalom visszavágnál pedig a Hoth-ot, a Dagobah-t, az aszteroidamezőt, Felhővárost és így tovább. A bolygók menüjében jellemzően Lucas, a színészek vagy a trükkmesterek mesélik le pár percben a Coruscant vagy épp az Endor érdekességeit, ezután megnézhetjük az ide tartozó miniinterjúkat, a kivágott vagy kibővített jeleneteket valamint a concept artokat, és itt mutatják be a készítők a Collections menü videóiban az adott helyszínhez tartozó, legfontosabb járművek és jelmezek (terepsiklók, lépegetők, Boba Fett páncélja, stb.) eredettörténetét.

A bluray.comon talált, kiváló áttekintő táblázat alapján az előzményfilmeknél először Mace Windu lila fénykardjáról, az őstrilógiánál pedig természetesen Leia hercegnő kultikus rabszolgabikinijéről akartunk mindent megtudni.

És az megvan, hogy az X-szárnyúak eredetileg sokkal nagyobb, hosszú csőrű, dragster versenyautókat idéző vadászgépek voltak, ám Lucas végül Ralph McQuarrie változatát fogadta el Colin Cantwell makettje helyett? A Millennium Falcon meg a koréliai korvett kistestvéreként indult, de mivel úgy nagyon hasonlított a Space: 1999 űrhajójára, Lucas berendelt inkább egy "hamburger alakú" teherhajót a főszereplő csempész számára. De mást már nem akarunk elspoilerezni, a helyszínekhez kapcsolódó interjúk a járművek és fegyverek dokuival együtt ugyanis 4 és fél órányi szórakozást nyújtanak a Star Wars-fanoknak. Sajnos magyar felirat nem lőhető be a videókhoz.

A díszdoboz 9. lemezén a magyar felirattal is ellátott, hosszabb dokumentumfilmek kaptak helyet. Ezek nagy része a régi epizódokkal foglalkozik: A The Making of Star Wars, a The Empire Strikes Back: SPFX és a Classic Creatures: The Return of the Jedi tipikus "így készült" werkfilmek, háromszor 50 percben mutatják be a klasszikus trilógia születését. Egy régebbi doku, a Tajtékhátú anatómiája a 97-es felújított változat tatuini jelenetében látott dinoszaurusz hátas habszivacs és CGI-változatát hasonlítja össze 25 percben, újdonság viszont a 45 perces Star Wars technika (ami a filmek kütyüit mutatja be tudós szemmel) és a másfél órás Star Warriors, ami azokról a fanatikus Csillagok háborúja-rajongókról szól, akik 110 kilósan is képesek házi készítésű rohamosztagos páncélban feszíteni a geekbulikon. Helykitöltőnek felkerült még a lemezre egy más fél órás Star Wars-paródiagyűjtemény is, amiben a legjobb Robot Chicken-, Family Guy- és Simpson család-epizódok mellett újranézhetjük a gyerek Darth Vader-es Volkswagen-reklámot is.

kershner

A dokufilmek listáját Beszélgetés a mesterekkel zárja, ami egy 25 perces megemlékezés a Birodalom visszavág 30 éves évfordulójáról. Mivel 2010-ben készült, a tavaly novemberben elhunyt rendező, Irwin Kershner is meg tudott még szólalni rajta: elmeséli többek között, hogy az ő rögtönzése volt Yoda bolond viselkedése a Dagobah mocsaraiban, mert Lucas eredeti verziójában az ételdobálás és R2D2 ütlegelése helyett csak üldögélt egy fatuskón és közhelyes bölcsességeket puffogtatott.

Tényleg soha nem látott jelenetek

A tajtékhátú anatómiája című dokuban George Lucas végre színt vall:  mivel vágóként kezdte a filmipart, mániákusan gyűjti a negatívokat és az elmúlt 40 évben nem volt hajlandó kidobni egyetlen milliméternyi filmkockát sem. Még az elrontott jeleneteket is a Skywalker Ranch pincéjében őrizteti egy óriási raktárban, így eshetett meg, hogy a bluray kiadáshoz néhány új, korábban ismeretlen felvételt túrt elő az archívumból, amiket a rajongók természetesen azonnal felpakoltak a videómegosztó oldalakra (elnézve a Skywalker Ranch polcrengetegét, nem lennénk meglepve, ha még az 50. évfordulóra is előkerülne valami újdonság).

Ilyen elveszett jelenet például a 77-es Csillagok háborújában az a rész, amikor Luke távcsővel figyeli, hogyan lövi egymást az űrben Darth Vader csillagrombolója és Leia korélia korvettje, de a helyi kocsmában héderező barátai közül egyedül a lázadókkal barátkozó Biggs Darklighter hisz neki (ez a jelenet a regényváltozatban és Fazekas Attila képregényében benne volt).

Az 1980-as Birodalom visszavágból Lucas kidobta azt a részt, amikor egy wampa (a korábban lefénykardozott, jetiszerű lény rokona) beront az Echo bázisra. A döntés indoka: a szörny olyan nevetségesen nézett ki, mintha egy dülöngélő statisztára ráközöztek volna egy Erdélyben vett csergét.

A Jedi visszatér elején korábban nem láthattuk azt a jelenetet, amikor Darth Vader az Erő segítségével üzen az új fénykardot barkácsoló Luke-nak:

Korábban csak a Jedi visszatér regényváltozatából ismerhettük azt a jelenetet, amikor Luke és a frissen kiszabadított Han Solo elbúcsúznak egymástól egy tatuini homokvihar kellős közepén. Érdekes baki maradt a felvétel végén: az ifjú Jedi otthagyja a sivatagban a létrát, amivel felmászott az X-szárnyújába. A csomagtartóban biztos hegyekben áll a tartalék:

Egy 9 perces videóból kiderül az is, hogy a második Halálcsillag elleni rohamban részt vett egy eddig ismeretlen, fiatal pilótacsaj, egy vénasszony, egy sullusti valamint egy mon calamari is. Utóbbi olyan poénokat is benyögött a próbafelvételen, mint az "Ez volt az utolsó alkalom, hogy a Lucas Airrel repültem." Láthatjuk még a Bee Gees-tagnak beillő Madine tábornok (Dermot Crowley) kivágott jelenetét is, amit Lucas arra az esetre tett félre, ha a trükkmesterek Ackbar admirálisnak vállalhatatlanul gagyi jelmezt fabrikálnának:

És végül íme egy elfelejtett csata az Endor pajzsgenerátor bunkerében, még a lézernyalábok effektjei nélkül. Han mindig rászól Csubakkára, hogy rossz felé megy, a rohamosztagosok pedig engedelmesen felsorakoznak a folyosó közepére meghalni:

Az mindenképpen a Star Wars - The Complete Saga mellett szól, hogy az óriás méretben is éles HD-kép a kellemesen dübörgő, 5.1-es magyar és dts eredeti hanggal a nappaliban ülve simán visszahozza azt az érzést, amikor először láttuk egy régi moziban a 77-es Csillagok háborúját.

Index-ítélet: 7/10