Vilmos
21 °C
32 °C

Átvette két évvel ezelőtt kapott díját Polanski

2011.09.28. 07:44

"Jobb később, mint soha" - ezekkel a szavakkal vette át Roman Polanski kedd este a Zürichi Filmfesztivál életműdíját, amelyet két évvel ezelőtt ítéltek oda neki. Polanskit a közönség tapsvihara fogadta a fesztiválteremben.

Az Oscar-díjas filmrendezőnek két évvel ezelőtt kellett volna átvennie a díjat, de akkor Svájcba érkezésekor letartóztatták egy szexuális bűncselekménnyel kapcsolatban. Hónapokat töltött börtönben, majd házi őrizetben, amíg kiadatásáról döntöttek. Az Egyesült Államok adott ki ellene nemzetközi elfogató parancsot, mert 31 évvel korábban megszökött az állítólagos bűncselekmény miatt indított per ítélethirdetése elől. Azzal vádolták, hogy megrontott egy 13 éves lányt.

Svájc végül úgy döntött, hogy nem adja ki Polanskit, így a Franciaországban élő, francia és lengyel állampolgárságú, Oscar-díjas rendező most visszatérhetett az alpesi országba, hogy átvegye a díjat. A fesztiválon bemutatták a rendező dokumentumfilmjét, amely az ő szemszögéből mutatja be viszontagságait és a jogi hercehurcát.