0 Ft-ból is lehet nagyjátékfilmet csinálni

2011.10.04. 17:05 Módosítva: 2011.10.04. 18:19
Pindroch Csaba húsz éve vár egy forgatókönyvre. Talán jövőre kész lesz a film.

Lafka Dávid és Hamvas Dániel 2005 óta írják a BEG című vígjáték forgatókönyvét. 2009-ben lett kész. 2010 óta forgatják, és ha az előzetes anyaggal kivívják maguknak a nézők és a támogatók bizalmát, akkor 2012-ben be is mutatják.

A stábtagokat eddig mindössze a filmbe és a rendezőbe vetett bizalom motorizálta. Pénz csak egy pilotra volt, az is saját zsebből. A rendező, Lafka Dávid most már nem csak bízik a 2012-es bemutatóban, de jó esélyt is lát rá.

A támogatás azon múlik, hogy a pilottal megnyerik-e maguknak a nézőket. Egyelőre – pénz híján - a Facebookon kénytelenek kampányolni.

Kérdésünkre, hogy vajon nem jelent-e a nézettség szempontjából korlátot a szűkre szabott célcsoport, Lafka Dávid, a film rendezője úgy nyilatkozott, hogy a visszajelzések szerint messze nem olyan szűk, mint ahogy arra számítani lehetett volna. „Nem csak a tinédzserek, de a huszon-, sőt, főleg a huszonévesek között van nagy sikere. Persze a célközönség szűkössége, illetőleg tágassága elsősorban filmminőségbeli kérdés.”

Kérdésünkre elmondta, a filmötletet annak a felismerése szülte, hogy nagyon nagy igény mutatkozik a fiatalok körében egy új filmnyelv meghonosítására, egy újfajta filmes szórakozási lehetőségre.

"De félreértés ne essék: ez egy karikatúra. Nem gondoljuk, hogy a mai fiatalok így beszélnek, vagy így viselkednek, azonban a tendencia erre vonatkozóan megvan, minket pedig az érdekelt, hogyan tudjuk ezeket a vonásokat eltúlozni, hogy vicces legyen. Nem trágárságokban fürdőzünk, viszont nagyon erős a film nyelvi aspektusa."

Lafka Dávid filmes mesterével, Hamvas Dániellel 2005-ben kezdte el írni a forgatókönyvet. 2009-ben el is készültek vele, ám támogatás híján, saját tőkéből voltak kénytelenek nekiállni a forgatásnak.

„A stáb felével már régóta dolgozom, a másik felét azonban nem ismertem, ezért be kellett vetnem a koprodukciós forgatásaim során szerzett tapasztalataimat; iszonyúan pörgetni, motiválni a csapatot. Egy hét perces pilotot egyetlen nap alatt forgattunk le. Ez a duplája annak, mint ami ennyi időbe rendesen belefér. Nagyon kemény munka volt, de motiváltak voltunk, ezért összejött. Meg hát… erre volt pénz” – magyarázta a rendező. – „Semmi demonstratív szándék nem volt bennünk a filmes szakma felé, hogy lám-lám, így is lehet csinálni: profin, lendületesen, pénz nélkül. Ilyen gesztusértéke nincs a dolognak, hiszen nem is így akartuk, egész egyszerűen azzal főztünk, amink volt.”

A támogatással kapcsolatban egyelőre csak latolgatni lehet az esélyeket, még ha bíztatóak is. „Egyelőre folyik a film kampánya, de – tette hozzá Lafka Dávid – ha a pilot megnyeri magának a nézőket, azzal megteremti magának a támogatást is. Az mindenesetre már most látszik, hogy nagy a film iránt az érdeklődés, hiszen sikerült hét percben valami figyelemfelkeltőt csinálni.”

Az Index egészen friss értesülései szerint a BEG színészgárdája Nagy Zsolttal, Kovács Lehellel, Csuha Borival és Schmied Zoltánnal egészült ki. A színészek azután bólintottak rá a felkérésre, hogy elolvasták a forgatókönyvet, és megtekintették a várhatóan jövőre elkészülő film bemutatkozó anyagának múlt hétvégén megjelent bővített, rendezői változatát.

Lafka Dávid filmrendező elárulta, hogy a pilotban megjelenő karakterek nem fedik le a film teljes szereplőgárdáját, ezért további színészek csatlakozására lehet majd számítani, illetve később nyílt castingot is szeretnének.

„14 éven aluliak számára nem ajánlott. És 30 éven felüliek számára sem…”